Social

Ministerul Justiției spulberă speculațiile: Abrogarea articolului 24 din Codul penal subliniază circumstanța agravantă a stării de ebrietate

Abrogarea articolului 24 din Codul penal nu înseamnă aplicarea unor sancțiuni mai blânde în cazul comiterii infracțiunilor de către persoane aflate în stare de ebrietate. Precizarea a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Justiției, Stanislav Copețchi, la emisiunea „Spațiul public” de la Radio Moldova după ce în spațiul public au apărut opinii conform cărora cei care încalcă legea în acest mod ar fi scutiți de răspundere penală. Oficialul a mai menționat că această măsură a fost luată, deoarece apăreau confuzii în aplicarea articolului respectiv.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Abrogarea nu înseamnă că persoanele care comit infracțiuni în stare de ebrietate sunt scutite de răspundere penală. Dimpotrivă, starea de ebrietate, cum a fost așa și este considerată o circumstanță care, accentuez, agravează răspunderea penală. Mai mult, în unele situații chiar atunci când este comisă o infracțiune în stare de ebrietate, se impune o agravare semnificativă a pedepsei penale. Deci, orice stare de ebrietate depistată în cazul comiterii unui accident rutier este sancționată foarte dur. S-au mărit sancțiunile drastic. Nici un judecător nu va putea să facă uz de abrogarea articolului 24, invocând că abrogarea acestui articol presupune o scutire de răspundere penală, absolut”, a explicat Stanislav Copețchi.

Directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a explicat că abrogarea articolului 24 din Codul penal a fost necesară pentru a elimina dublarea sau suprapunerea unor prevederi deja existente și că faptele comise de persoane în stare de ebrietate sunt în continuare sancționate dur.

Chiar dacă se speculează că a fost abrogat articolul 24, beția la volan se sancționează și se sancționează foarte strict. Motivul abrogării acelui articol 24 a fost de a elimina dublarea sau suprapunerea unor prevederi existente și pentru a clarifica o dată în plus că starea de ebrietate este în mod normal un element care agravează răspunderea penală”, a subliniat Ilie Chirtoacă.

Ministerul Justiției a precizat anterior, într-un comunicat, că eliminarea articolului 24 din Codul penal este rezultatul activității unui grup de lucru care a examinat propunerile primite la etapa de consultare. Procesele au respectat integral principiile transparenței, aspect ce poate fi verificat pe paginile oficiale ale Guvernului, Ministerului Justiției și Parlamentului, mai menționează instituția.

Citește mai mult