Amendament: mașinile care sunt parcate neregulamentar vor fi evacuate doar dacă creează blocaje. Ce spun șoferii
Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate și duse la parcări speciale doar dacă vor genera situații de accident sau vor bloca alte automobile sau pietoni. Acest lucru ar putea fi posibil în cazul în care amendamentul propus în acest sens va fi votat în Parlament. Modificările au fost propuse după ce mai mulți șoferi s-au plâns că le-au fost ridicate abuziv automobilele.
Eugeniu vine zilnic în centrul orașului să-și ia cele două fete de la școală. În lipsa unor parcări amenajate, bărbatul este nevoit să staționeze pe marginea drumului, fiind conștient că poate fi amendat, sau chiar poate rămâne fără mașină.
„Când trebuie să le iau de la școală este o problemă pentru că nu sunt locuri de parcare în apropierea școlii. Eu cred că asta este o problemă la toate școlile, în mare parte cele care se află în zona de centru. În privința de a nu evacua mașinile fără înștiințarea șoferilor, trebuie și șoferii să fie responsabili, să lase măcar un număr de telefon sau un cod QR care poate fi scanat”, a spus bărbatul.
Iana vine în fiecare zi să-și ia fiica de la școală din centrul orașului. A ales să nu mai conducă anume din cauza lipsei parcărilor pe aceste străzi.
„Dacă avem necesitate să venim în centru, este problematic, trebuie să luăm transportul public”.
Problema locurilor de parcare este una dureroasă și ar trebui soluționată sistemic, susțin șoferii.
„Parcările sunt o problemă, dar până la urmă asta nu este vina șoferilor. În oraș trebuie dezvoltat sistemul urban”;
„Am situații când trebuie să fac mai multe runde ca să găsesc unde să mă parchez. Când iese un coleg ceva și nimeresc și eu, dar dacă nu, atunci fac rotunde până nimeresc să mă parchez”, spun șoferii.
În condițiile în care parcările lipsesc, șoferii sunt nevoiți deseori să staționeze pe unde apucă, iar în acest caz riscă să rămână fără automobil. Ridicarea automobilelor parcate neregulamentar nu este o soluție și ar trebui aplicată în ultimă instanță, susțin autorii unor modificări la Codul contravențional. Deputații au propus câteva condiții care ar trebui întrunite pentru ca un automobil să poată fi evacuat.
Mașina poate fi evacuată doar în condițiile în care se află în stațiile de așteptare a transportului public sau la o distanță mai mică de 15 metri de acestea. De asemenea, mașinile nu trebuie să creeze obstacole pentru desfășurarea evenimentelor publice.
Automobilul va putea fi evacuat și dacă blochează accesul la scări, rampe sau planuri înclinate, precum și în cazurile în care creează obstacole pentru autospeciale. Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament și urmează să fie dezbătut în plen la ședința Legislativului.
