Feroviarii anunță un protest amplu pentru data de 14 februarie. Care sunt revendicările sindicatelor din ramură
Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) anunță organizarea unor acțiuni de protest vineri, 14 februarie, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției pentru a cere o soluționare imediată a problemei restanțelor la salarii și a înainta mai multe revendicări către autorități. În același timp, acțiuni de protest vor fi organizate la nodurile feroviare din Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești.

Potrivit președintelui FSF, Ion Zaporojan, angajații din cele 31 de filiale ale Întreprinderii Calea Ferată din Moldova (CFM) nu și-au primit salariile pentru lunile august 2024 – ianuarie 2025, acumulându-se restanțe de aproximativ 190 de milioane de lei. Liderul sindical subliniază că feroviarii au ajuns la disperare, iar numeroasele demersuri adresate autorităților au rămas fără răspuns, se arată într-un comunicat al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
„În plină iarnă, angajații CFM nu își pot asigura strictul necesar pentru sezonul rece, nu au resurse financiare pentru traiul zilnic și sunt nevoiți să contracteze credite pentru a-și întreține familiile, asigurându-le hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și medicamente”, a declarat Ion Zaporojan.
Potrivit sursei citate, problemele feroviarilor au fost discutate în cadrul ședinței Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova din 30 ianuarie 2025. Membrii Comitetului Confederal și-au exprimat solidaritatea cu revendicările sindicaliștilor din domeniul feroviar.
Printre cerințele înaintate de către feroviari se numără recuperarea restanțelor salariale și majorarea salariului minim în cadrul CFM de la 3500 de lei la 5500 de lei.
În cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri urgente și esențiale pentru salvarea și reabilitarea transportului feroviar al Republicii Moldova, majoritatea celor circa 4850 de salariați vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă, se menționează în comunicatul FSF.
Amintim că, recent, CFM a majorat prețul biletelor de călătorie cu trenul pentru cursele naționale, scumpirea biletelor urmând să intre în vigoare cel târziu la mijlocul lunii curente. Situația la Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor CFM și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni.