Centrul rus de Știință și Cultură din Chișinău își sistează activitatea
Centrul rus de Știință și Cultură din Chișinău urmează să-și sisteze activitatea. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) după convocarea de urgență a ambasadorului desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.

Diplomatul rus a fost chemat la MAE în legătură cu noile încălcări ale spațiului aerian al Republicii Moldova de mai multe drone rusești, dintre care două au explodat pe teritoriul țării noastre. Ministerul i-a prezentat ambasadorului rus fragmente ale dronelor căzute, ca dovadă concretă a acestor încălcări.
Partea moldovenească și-a exprimat protestul ferm, subliniind că astfel de incidente amenință grav securitatea națională și siguranța cetățenilor Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău au transmis că asemenea acțiuni încalcă suveranitatea națională și reprezintă un gest neprietenos al Federației Ruse.
Acest centru, filială a Agenției Rossotrudnicestvo, a fost deschis la Chișinău în anul 2009.
De cealaltă parte, Oleg Ozerov a declarat presei că Federația Rusă nu intenționează să tensioneze relațiile cu Republica Moldova. Totodată, partea rusă nu va comenta deocamdată incidentul cu dronele, atât timp cât, potrivit diplomatului, nu există dovezi clare privind originea acestora și este necesară o investigație separată.
Tensiunile diplomatice dintre Republica Moldova și Federația Rusă se amplifică, după ce [mai multe drone rusești au traversat spațiul aerian al țării noastre],(https://moldova1.md/p/43969/alerta-la-frontiera-inca-o-drona-depistata-in-extravilanul-orasului-taraclia) în noaptea de 12 spre 13 februarie, în timpul unui atac asupra portului Reni, Ucraina.
Republica Moldova nu este unica țară în care este închis Centrul rus de Știință și Cultură. În martie 2022, și Guvernul Sloveniei a anulat un acord cu Rusia privind centrele științifice și culturale, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Drept urmare, Centrul Științific și Cultural Rus din Ljubljana a fost închis.
În februarie 2023, a fost sistată și activitatea Centrului rus de Cultură și Știință de la București. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe român, „Centrul s-a îndepărtat cu desăvârșire de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”.
Autoritățile finlandeze au început, în octombrie 2024, să pună sechestru pe proprietățile deținute de statul rus, după ce o instanță de la Haga a ordonat Moscovei să compenseze furnizorul național de gaze din Ucraina pentru activele pierdute în timpul anexării Crimeei.
Iar autoritățile din Azerbaidjan au închis la începutul lunii februarie 2024 un Centru cultural rus din Baku, în contextul în care relațiile cu Moscova suferă pe fondul acuzațiilor că sistemele rusești de apărare antiaeriană au lovit un avion azer aflat în zbor, provocându-i prăbușirea și moartea a 38 de persoane.
Printre țările în care s-a mai discutat despre sistarea Centrelor Culturale Ruse sunt Cehia, dar și Germania. La Berlin autoritățile germane sunt sub o presiune din ce în ce mai mare să închidă Casa Rusă, pe fondul îngrijorărilor că aceasta nu este altceva decât un paravan pentru spionii Kremlinului și scopuri de propagandă.