Peste 1,5 milioane de lei investiți și niciun copil ajutat: ce s-a întâmplat cu Centrul „Garmonia”?
În martie 2023, la Comrat, se deschidea Centrul de plasament temporar pentru copiii separați de părinți „Garmonia” – un proiect menit să ofere siguranță și sprijin celor mai vulnerabili. Cu finanțare din partea Uniunii Europene și a Fundației Soros Moldova, autoritățile locale și Asociația Obștească „Vesta” anunțau un pas important pentru protecția socială a copiilor. După aproape doi ani, realitatea este alta: Centrul nu a primit niciun copil, iar clădirea rămâne nefolosită.

Proiectul „Dezvoltarea serviciului specializat pentru copiii în situații de risc din raionul Comrat” a beneficiat de un buget total de 59.596 de euro din partea UE și Soros Moldova, iar contribuția autorităților locale a fost de 334.500 de lei. Lucrările de reparație s-au desfășurat între noiembrie 2021 și aprilie 2023, iar Centrul urma să găzduiască simultan patru fete și patru băieți cu vârste cuprinse între patru și 18 ani.
Proiectul a fost gândit ca răspuns la solicitările Poliției și Direcției de Asistență Socială, care aveau nevoie de un spațiu sigur pentru copiii abandonați sau aflați temporar fără supravegherea părinților, a explicat Natalia Nikitina, reprezentantă a AO „Vesta”. Potrivit ei, „lucrările au fost realizate conform planului, echipamentele și mobilierul au fost achiziționate, iar personalul a fost selectat în baza unui concurs”.
De ce nu a fost acreditat Centrul?
Dosarul pentru acreditarea instituției, depus în septembrie 2023, a fost respins, afirmă fosta directoare a Centrului, Valeria Kîssa. „Nu știm exact motivele pentru care Centrul nu a primit acreditarea, dar este cert că avem nevoie de astfel de servicii, pentru că numărul copiilor în situații de risc este mare”, a spus Kîssa.
Problemele privind acreditarea ar fi din cauza unor deficiențe moștenite de la fosta conducere, susține președintele raionului Comrat, Vadim Ceban. „La momentul preluării, am constatat numeroase nereguli, inclusiv lipsa a șase spații necesare conform normelor. Mai mult, nu a existat o documentație tehnică adecvată, ceea ce a dus la imposibilitatea obținerii avizelor necesare de la pompieri, sănătate publică și alte autorități”, a explicat Ceban.
L-am contactat pe fostul președinte al raionului Comrat, Ivan Topal, pentru a discuta despre modul în care a fost gestionată implementarea proiectului. În momentul în care a auzit întrebarea, acesta a refuzat să comenteze.
Potrivit unui raport de evaluare al Inspectoratului Social de Stat, publicat de Cu sens, „Centrul nu dispune de birouri pentru specialiștii, care vor lucra nemijlocit cu copiii”, dar și „de un spațiu separat pentru organizarea vizitelor copiilor de către părinți și rude”. Totodată, izolatorul Centrului „nu corespunde cerințelor: este o încăpere foarte mică, fără geam și fără aerisire, dotată doar cu un pat mic”, iar grupul sanitar de lângă izolator „are doar toaletă și nu este dotat cu cabină de duș”. De asemenea, Centrul „nu a prezentat autorizația sanitaro-igienică și anti-incendiu”.
Ce spun partenerii de finanțare?
Fundația Soros Moldova susține că a oferit sprijin financiar AO „Vesta” în cadrul unui grant în valoare de 59.596 de euro. Potrivit informațiilor oferite, fondurile au fost utilizate pentru reparația și echiparea spațiului destinat Centrului, precum și pentru dezvoltarea actelor necesare funcționării acestuia. Au fost elaborate regulamentul de organizare și funcționare a Centrului, precum și standardele minime de calitate pentru serviciile oferite. O parte a finanțării a fost direcționată pentru formarea personalului. În plus, Fundația a oferit sprijin în pregătirea procesului de acreditare.
Soros Moldova mai precizează că pentru a asigura continuitatea serviciilor dezvoltate, organizațiile societății civile au fost încurajate să colaboreze cu autoritățile locale pe parcursul implementării proiectului. Astfel, pe 12 mai 2022, AO VESTA, Administrația raionului Comrat și Comitetul Executiv UTA Găgăuzia au semnat un Acord de parteneriat, prin care și-au asumat angajamentul de a sprijini înființarea Centrului de plasament temporar pentru copiii aflați în situații de risc.
Am încercat să aflăm dacă acest caz a ajuns în vizorul organelor de drept. Procuratura Anticorupție a precizat într-un răspuns că în eventualitatea în care este sesizată sau se autosesizează cu privire la anumite cazuri în care se constată temeiuri pentru inițierea unei investigații penale, întreprinde „toate acțiunile necesare conform competenței sale”. Instituția mai afirmă că, în anumite situații, nu poate confirma sau infirma informațiile legate de procedurile în desfășurare, pentru „a nu prejudicia bunul mers al anchetelor”.
În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că nu are competențe directe asupra structurilor de asistență socială din UTA Găgăuzia, acestea fiind gestionate de Comitetul Executiv al regiunii.
În prezent, spațiile destinate Centrului „Garmonia” rămân neutilizate, iar viitorul proiectului este incert. Administrația raionului Comrat analizează posibilitatea reconversiei clădirii. În așteptarea unei soluții, un milion și jumătate de lei investiți în acest proiect rămân, cel puțin deocamdată, nevalorificați.