Politic

Maia Sandu și Dorin Recean salută aprobarea Planului de Creștere de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova

Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au salutat aprobarea Planului de Creștere pentru Republica Moldova de către statele membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Potrivit autorităților, noul sprijin substanțial va ajuta la accelerarea reformelor, stimularea economiei și consolidarea rezilienței țării în fața provocărilor actuale.

Suntem recunoscători statelor membre ale UE și europarlamentarilor pentru aprobarea Planului de Creștere consolidat în valoare de 1,9 miliarde de euro. Acest sprijin ne va permite să avansăm mai rapid cu reformele, să stimulăm economia și să întărim reziliența țării noastre în fața provocărilor tot mai mari. Le mulțumim partenerilor europeni că sunt alături de Republica Moldova și cetățenii săi”, a declarat președinta Maia Sandu.

Șeful Executivului, Dorin Recean, a reiterat importanța susținerii europene în parcursul european al Republicii Moldova.

Adevărații prieteni sunt alături de tine în momentele dificile, iar Europa a demonstrat din nou acest lucru. Suntem profund recunoscători Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European pentru sprijinul lor neclintit. Acordul privind mecanismul de reformă și creștere, în valoare de 1,9 miliarde de euro, va impulsiona dezvoltarea economică a Moldovei și va sprijini drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană”, a conchis premierul.


Amintim că Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit asupra unui nou plan de sprijin pentru Republica Moldova. Este vorba despre un nou mecanism de 1,9 miliarde de euro pentru accelerarea reformelor socio-economice, consolidarea rezilienței și avansarea integrării în UE.

Astfel, negociatorii au convenit alocarea a 520 de milioane de euro sub formă de granturi - o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerile inițiale - alături de 1,5 miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă redusă.

Mecanismul prevede o prefinanțare de 18% din totalul sprijinului, în creștere de la 7% inițial, permițând o mobilizare rapidă a resurselor pentru a aborda securitatea energetică, infrastructura anti-corupție și modernizarea serviciilor publice.

Un procent dedicat de 20% din fondurile de grant va întări instituțiile statului prin sisteme de guvernanță digitală, formarea funcționarilor publici și reforme judiciare – condiții prealabile pentru o gestionare eficientă a fondurilor UE. Pentru a asigura o monitorizare parlamentară completă, acordul stabilește un dialog între Parlament și Comisie pentru a revizui periodic progresul implementării.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult