Politic

Klaus Iohannis „condamnă ferm” orice tentativă de destabilizare a Republicii Moldova din exterior: „Nu sunteți singuri, România a fost și va fi alături”

Președintele României, Klaus Iohannis, „condamnă ferm orice tentativă de destabilizare” a Republicii Moldova inițiată din exteriorul țării și își manifestă public sprijinul pentru Chișinău. „România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova”, susține liderul de la Cotroceni, într-un mesaj făcut public pe contul său de Facebook.

„Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică. Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate”, a scris președintele României pe pagina sa de Facebook.

În context, Klaus Iohannis a reafirmat „cât se poate de clar” că „Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări”. Totodată, liderul de Cotroceni a reiterat „susținerea de neclintit” a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean.

„Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre. România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene. Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături!”, se mai arată în mesajul făcut public de Klaus Iohannis.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, luni, că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

Evaluările Maiei Sandu au fost făcute publice la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Într-o suită de reacții, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că Rusia nu are suficiente forțe pentru a ataca Republica Moldova, dar ceea ce încearcă este să descurajeze direcția pro-occidentală a Republicii Moldova și să submineze conducerea președintelui Maia Sandu.

De asemenea, Statele Unite s-au arătat „profund îngrijorate” în urma relatărilor legate de un complot de răsturnare a guvernului de la Chișinău.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant Josep Borrell, a indicat că reuniunea Comunității Politice Europene pe care Republica Moldova o va găzdui va reprezenta o „ocazie bună” pentru a ne arăta sprijinul pentru această țară în fața presiunilor Rusiei.

Rusia a respins declarațiile președintei Maia Sandu despre un eventual plan al Kremlinului de destabilizare a situației de la Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus de Externe, „astfel de afirmații sunt nefondate și construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult