Politic

António Costa: Prima tranșă de peste 300 de milioane de euro din sprijinul UE pentru Republica Moldova disponibilă în aprilie

Prima finanțare de peste 300 de milioane de euro din Planul de Creștere al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, în valoare totală de 1,9 miliarde de euro, va fi disponibilă la sfârșitul lunii aprilie. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, António Costa, în cadrul unei conferințe de presă alături de șefa statului Maia Sandu. Potrivit oficialului european, acest sprijin financiar are scopul de a stimula economia Republicii Moldova și de a atrage investiții. Costa a reiterat, de asemenea, că utilizarea energiei de către Rusia „ca armă asupra Chișinăului este inacceptabilă”. Totuși, Uniunea Europeană și statele membre rămân ferm angajate în susținerea țării noastre.

Primul pas cel mai important a fost să reducem costurile energetice pentru moldoveni în special, pentru gospodăriile cele mai vulnerabile, ca și pentru școli, spitale și mediul de afaceri. Noi vă vom ajuta exact la fel cum am ajutat regiunea transnistreană, împreună noi am evitat o criză umanitară”, a spus Antonio Costa.

Republica Moldova și-a ales viitorul european și-a demonstrat angajamentul său față de democrație, libertate și o viață mai bună pentru copiii săi, susține Antonio Costa.

Unii încearcă să submineze parcursul Moldovei spre progres, spre prosperitate, stabilitate, folosind șantajul energetic, știrele false, atacurile hibride. Cetățenii Republicii Moldova s-au ridicat ferm și și-au consolidat alegerea parcursul european al țării, menționând acest lucru în referendumul care s-a produs doar câteva luni în urmă. Uniunea Europeană a demonstrat deja că este alături de cetățenii moldoveni în timpuri de provocări și crize, puteți miza pe noi. Suntem un partener de încredere, un partener previzibil. Uniunea Europeană și Republica Moldova vor continua să pledeze foarte ferm pentru pace”, a conchis oficialul european.

Statele membre ale Uniunii Europene cred în țara noastră, în capacitatea de a progresa și de a deveni un stat european modern, iar Planul de Creștere pentru Moldova este o investiție în creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii, a precizat președinta Maia Sandu.

Acest plan va aduce drumuri mai bune, ca să ajungem mai repede și mai în siguranță acolo unde avem nevoie. Facturi mai mici, pentru că investim în energie produsă acasă. Locuri de muncă sigure și bine plătite, pentru ca moldovenii să-și construiască viitorul aici, acasă. Școli și spitale mai bune, pentru ca fiecare copil să aibă o sală de clasă modernă și fiecare pacient să fie tratat cu respect, în condiții demne. Apropierea noastră de Uniunea Europeană se simte din 2025”, a spus șefa statului.

Amintim că Parlamentul European (PE), Comisia Europeană (CE) și Consiliul European au ajuns la un acord privind Facilitatea de Creștere pentru Republica Moldova pe 19 februarie. Din cele 1,9 miliarde de euro, 520 de milioane for fi acordate sub formă de granturi, restul sub formă de împrumuturi cu dobândă redusă.

Acest mecanism are scopul de a sprijini Republica Moldova în procesul său de aderare la UE și în realizarea reformelor legate de UE, precum și în atingerea convergenței economice cu UE. De asemenea, facilitatea va contribui la punerea în aplicare a Strategiei globale a UE pentru independența și reziliența energetică a Republicii Moldova, care vizează decuplarea Republicii Moldova de la nesiguranța aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea sa deplină pe piața energetică a UE.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult