Regional

Programul DAR 1+3 în raionul Soroca: la grădinița din Schineni a fost construit un teren de joacă modern

Acum trei luni, grădinița din satul Schineni, raionul Soroca, a beneficiat de un teren de joacă modern prin Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3". La acest proiect au contribuit 42 de persoane atât din diasporă, cât și din localitate.

Cu toate că nu am nepoți, copii la școală, la grădiniță, întotdeauna depunem și noi ajutor financiar. Am contribuit și noi cu bani, când mai mult, când mai puțin, dar nu suntem indiferenți față de ce se petrece la noi în sat.”;

Noi, părinții, suntem cei care ne-am implicat și ne vom implica la dezvoltarea localității pentru că ne pasă. Eforturile depuse de noi se văd în ochii copiilor noștri. În fiecare zi când venim să-i luăm de la grădiniță, cu mare greu îi convingem.

Grădinița este frecventată de 58 de copii. Valoarea proiectului de amenajare a terenului de joacă este de 512 mii de lei. Guvernul a contribuit cu 250 de mii de lei.

Aveam pe teren un tobogan demult, din anul '86. Aveam niște nisipiere construite de părinți și o căsuță care tot noi cu părinții am construit-o. Am procurat 33 de elemente de joacă, tobogane, balansoare, nisipiere. Vă dați seama, după ce le-au instalat, ce bucurie a fost pentru copii?”, menționează directoarea grădiniței din satul Schineni, Ala Baran.

Guvernul Republicii Moldova ne creează oportunitatea prin programele pe care le finanțează, ca noi, autoritățile publice locale, să soluționăm probleme și prin intermediul programelor guvernamentale precum este acest proiect. Comunitatea noastră a ales o problemă foarte stringentă și foarte necesară la timp”, subliniază primarul comunei Schineni, Silvia Leșan.

Pe lângă faptul că programul „DAR 1+3" va fi extins, a fost majorată și suma minimă a unui proiect de la 300 la 400 de mii de lei și sporită contribuția Guvernului de la 250 la 350 de mii de lei. O altă noutate vizează extinderea domeniilor eligibile ale programului. Cetățenii din diasporă vor putea colabora cu autoritățile locale pentru a implementa proiecte în infrastructură, protecția mediului, economie, eficiență energetică, cultură, educație și protecție socială.

Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3" va fi extins până în anul 2030. Decizia a fost luată miercuri de către Guvern. Procedura de accesare a proiectelor va fi simplificată, iar dosarele vor putea fi depuse și în format electronic. Din 2020 și până în prezent, prin acest program au fost realizate aproape 200 de proiecte de dezvoltare locală.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol
Angelina Caldare

Angelina Caldare

Autor

Citește mai mult