Politic

Șefa statului, despre schimbarea Guvernului: „Nu există nicio criză politică la Chișinău”

Schimbarea conducerii Guvernului Republicii Moldova nu denotă o criză politică, noul executiv urmând a fi învestit joi, pe 16 februarie, susține șefa statului, Maia Sandu. Președinta țării a declarat, într-un interviu pentru presa din România, că astfel va fi asigurată continuitatea reformelor inițiate de Guvernul Gavrilița.

„Nu este o instabilitate politică. Noul Guvern va fi investit mâine și va fi asigurată continuitatea. Acest guvern urmează să continue reformele, în special cele cerute de Uniunea Europeană, pentru ca Republica Moldova să avanseze pe cale integrării în UE și se va concentra, în special, pe securitatea statului și dezvoltarea economică. Suntem afectați într-o măsura mare de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv pe plan economic suntem într-o situație dificilă. (…) Nu există nicio criză politică la Chișinău. Aceasta este o continuitate și nu trebuie să existe griji în acest sens”, a precizat președinta într-un interviu pentru TVR1.

Precizăm că prim-ministrul desemnat, Dorin Recean, urmează să meargă mâine în Parlament, la ora 14:00, pentru a obține votul de încredere al deputaților. Ședința de mâine a Parlamentului va fi transmisă în direct la postul public de televiziune, Moldova 1, începând cu ora 10:00.

Lista viitorului cabinet de miniștri a fost făcută publică pe pagina de Facebook a premierului desemnat, Dorin Recean, în această seară. Potrivit anunțului, printre cei 15 viitori miniștri se regăsesc doar patru nume noi. Este vorba despre Victor Parlicov, care va conduce și un minister nou format - cel al Energeticii, Lilia Dabija, care va prelua șefia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Veronica Mihailov-Moraru, propusă la Ministerul Justiției și Veronica Sirețeanu, șefă la Finanțe. Ceilalți 12 își păstrează portofoliile.

Tot astăzi, a fost făcut public Programul de activitate al noului Cabinet de miniștri condus de prim-ministrul desemnat, Dorin Recean, intitulat „Moldova prosperă, sigură, europeană”. Printre prioritățile viitorul Executiv enumerate în Program se regăsește consolidarea securității statului, relansarea economiei, precum și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Menționăm că, potrivit legii, după votul acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul, care începe să-și exercite atribuțiile din ziua depunerii jurământului în fața șefului statului.

Amintim că, pe 10 februarie, Natalia Gavrilița a demisionat din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. În aceeași zi, președinta Maia Sandu l-a desemnat pe consilierul său pe probleme de apărare și securitate, Dorin Recean, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult