Crescătorie de sturioni la Ulmu: Care sunt provocările unei asemenea investiții și cum decurge procesul de producere a caviarului

O afacere costisitoare, dar cu un profit bun. Este vorba despre o crescătorie de sturioni din Ulmu, Ialoveni. Proprietarul, Tudor Coșleț, a studiat ani buni și a investit milioane de euro ca acum să-și vadă roadele muncii. Peștii sunt aduși din Odesa, iar până în prezent proprietarul a recoltat 20 kg de caviar, dar acesta speră că va recolta mai mult de o tonă când toate speciile vor ajunge la maturitate. Antreprenorul a povestit, într-un reportaj realizat de Teleradio-Moldova, care sunt provocările unei asemenea unei investiții și cum decurge procesul de producție a caviarului.
Afacerea lui Tudor Coșleț a început de la pasiunea pentru pescuit. Au urmat ani buni de studii și investiții considerabile.
„Eu m-am ocupat cu studierea sturionilor acasă, într-un heleșteu, am mai construit niște bazine, de nouă ani de zile. Șase ani am studiat, am citit toate lucrările științifice posibile. Am studiat din internet, am vizitat niște întreprinderi din România”, spune antreprenorul.
Construcția halelor a început trei ani în urmă. Acum, în două dintre acestea sunt crescute șapte specii de sturioni, printre care Cega, Morun și Nisetru, prin sistemul recirculant al apei. Este cel mai costisitor, dar și cel mai eficient, raportat la volumul de apă utilizat pe metru cub.
„Pe malul drept al Nistrului noi suntem primii care am implementat această metodă. Noi suntem începători, dar cu speranța că o să ne lărgim și noi activitatea și o să facem exporturi în mult țări ale lumii”, menționează Tudor Coșeț.

Antreprenorul a reușit să aducă la Ulmu și în jur 700 de sturioni albinoși, cumpărați din Odesa. Tot de acolo vin și specialiștii care recoltează caviarul, pentru că în Republica Moldova nu se găsesc. Aceștia verifică maturitatea peștilor, iar dacă aceștia au ajuns la stadiul necesar de dezvoltare, sunt mutați în sala de iernare, o zonă de pregătire a acestora înainte de perioada de recoltare.
„Două luni de zile stau și iernează, caviarul se maturizează și după aceia le facem condițiile aproape de natură. Ridicăm câte un grad până la 12-12 grade. Atunci apare instinctul că-i primăvară și că trebuie să depună caviarul”, explică antreprenorul.
Din sala de iernare, peștii sunt aduși în încăperea unde se recoltează caviarul, într-un mod care nu le pună în pericol viața. Antreprenorul spune că e un proces similar cu cel de mulgere a laptelui, o metodă mai puțin invazivă decât sacrificarea peștelui. După extragerea icrelor, peștele este lăsat să își revină, iar apoi e returnat în apă.
Până în prezent la crescătoria lui Tudor Coșleț au fost extrase 20 de kilograme de caviar, dar acesta speră să obțină mai mult de o tonă atunci când toate speciile vor ajunge la maturitate. Antreprenorul își propune să obțină un produs final de calitate, într-un mod cât mai natural, cu un conținut redus de conservanți. În prezent, lucrează pentru obținerea certificării pentru exportul caviarului, dar și pentru peștele prelucrat.
La fel, acesta intenționează să-și dezvolte afacerea și a instalat panouri solare pentru a asigura crescătoriei o sursă de energie independentă. În Republica Moldova, prețul unui kilogram de caviar negru este în jur de 20 de mii de lei sau și mai mult de atât.