Social

„Sala Unirii”, inaugurată după renovare. „Acești pereți păstrează memoria actului curajos al Unirii Basarabiei cu România”

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

„Sala Unirii” de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), unde și-a ținut lucrările Sfatul Țării, care a votat unirea din 1918, a fost inaugurată după renovare. Pentru finanțarea lucrărilor, pe 1 decembrie 2022 a fost lansată o campanie de colectare a fondurilor. A fost nevoie de efortul angajaților și studenților Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și al cetățenilor simpli din Republica Moldova și România ca acest proiect să devină realitate.

TRM
Sursa: TRM

În total, au fost colectate aproximativ 60 de mii de euro. Contribuția cea mai importantă, de 50 de mii de euro, a venit din partea unor oameni de afaceri din România, prin sprijinul primarului municipiului Buzău.

TRM
Sursa: TRM

„Hora Unirii”, interpretată de corul Academiei, a inaugurat evenimentul la care au răsunat sincere mulțumiri adresate oamenilor care au contribuit, prin donații, la readucerea la viață a acestui spațiu.

S-au implicat cu inima deschisă la chemarea noastră și au făcut donații. Fiecare donație oricât de mică ori mai mare a fost importantă, fiecare se vede în acest spațiu proaspăt renovat și primitor”, menționează rectorul AMTAP, Victoria Melnic.

Fac parte din acest proiect chiar de la începuturi. Sunt mândră că am putut contribui la reabilitarea Sălii Unirii”, spune studenta Ecaterina Grigoraș.

- Cu cât ați contribuit? - 10 mii de lei. - De ce ați decis? - Păi trebuie ajutat să ieșim în lume”, spune pensionarul Gheorghe Ciobanu.

TRM
Sursa: TRM

O profesoară din Chișinău împreună cu elevii săi au lansat un proiect de donare de carte pentru Sala Unirii.

Este contribuția fiecărui copil cu o carte, cu prețul unei cărți pentru Sala Unirii”, spune profesoara Eugenia Negru.

Cea mai mare contribuție, de 50 de mii de euro, a oferit-o Primăria din Buzău, baștina lui Alexandru Marghiloman, care a fost al 25-lea prim-ministru al României în anul 1918 și a avut un rol decisiv în timpul Primului Război Mondial.

TRM
Sursa: TRM

Alexandru Marghiloman a fost unul dintre artizanii Unirii. Am considerat așa o obligație morală să venim și să sprijinim acest efort de a reabilita această sala atât de încărcată de istorie”, subliniază primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Am încercat să aducem sala în ideea unei săli memoriale. Aceste imagini ne duc cu gândul la acei ani, acea perioadă din 1917-1918 când aici s-a scris istorie”, explică Ludmila Lazarev, coordonatoarea proiectului „Uniți pentru Sala Unirii”.

Acești pereți păstrează memoria actului curajos al Unirii Basarabiei cu România. Membrii Sfatului Țării aici au votat Unirea de la 27 martie 1918”, subliniază doctor habilitat Liliana Condraticova.

Sfatul Țării, care era Parlamentul Basarabiei de atunci, în paranteze Republica Democratică Moldovenească, cu o majoritate de voturi, a decis Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România. Ne bucurăm că, în sfârșit, s-au găsit surse financiare pentru a renova această sală”, spune președintele Asociației Istoricilor „A. Moșanu”, Anatol Petrencu.

TRM
Sursa: TRM

De-a lungul timpului, clădirea și-a schimbat de mai multe ori destinația, fiind utilizată ca sediu al diferitelor instituții publice. De acum înainte, aici vor avea loc cele mai importante evenimente ale studenților și profesorilor de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Silvia Dorogan

Silvia Dorogan

Autor

Citește mai mult