Vladimir Bolea, despre blocarea accesului transportatorilor moldoveni în Rusia: „Cei care se declară prieteni nu pot să ne trateze ca pe vasali”

„Alternativele politice moldovenești sugerează că decizia Kremlinului de a bloca accesul transportatorilor moldoveni pe teritoriul lor, inclusiv în regim de tranzit, este un semn că trebuie să ne îngrijim de “parteneriatul strategic” cu Rusia”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea. Potrivit vicepremierului, acest gest demonstrează adevărata atitudine a Moscovei față de Republica Moldova.
„Doar că cei care se declară prieteni nu pot să ne trateze ca pe vasali. Această decizie explică clar care este atitudinea Rusiei față de noi și care ne confirmă ca prietenii pe care putem conta sunt în UE”, a spus Vladimir Bolea.
Vicepremierul a reiterat faptul că, în pofida presiunilor externe și a provocărilor, Republica Moldova trebuie să-și păstreze verticalitatea, iar autoritățile trebuie să acționeze inteligent, responsabil: „Deși suntem un stat tânăr, impus de circumstanțe să facă față la tot mai multe provocări, nu trebuie să ne lăsăm șantajați, iar principala condiție de depășire a oricăror dificultăți este să fim uniți pe interior”.
Și premierul Dorin Recean a comentat interdicția impusă de Rusia transportatorilor moldoveni. Șeful cabinetului de miniștri a precizat că aceasta afectează 115 transportatori care au fost blocați, simbolic, în aceeași zi în care, cu câțiva ani în urmă, Rusia punea embargou la vinuri, fructe, legume, conserve și distrugea companiile moldovenești.
„Întreprinderi falimentate, oameni fără lucru, pierderi în economie - ăsta e scopul unui stat care vrea să ne pună în genunchi și să creeze un conflict între noi, în casa noastră. Să certe maluri de Nistru. Să ne certe între noi”, a punctat premierul îndemnând la unitate și înțelepciune.
Amintim că, începând de vineri, 28 martie 2025, transportatorii din Republica Moldova nu mai pot intra pe teritoriul Federației Ruse, nici măcar în regim de tranzit. Măsura a fost aprobată printr-o hotărâre a Guvernului de la Moscova.
Precizăm că Federația Rusă a folosit și în trecut embargourile comerciale ca mijloc de presiune politică. În ultimii 20 de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:
2006: embargou pe vinurile moldovenești;
2013: embargou pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
2014: embargou pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune);
2014: suspendarea nemotivată a importurilor de carne, în urma unei inspecții;
2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
2023: embargou complet asupra importului de fructe și legume.
Datele oficiale arată că, în anul 2024, ponderea Rusiei în comerțul total al Republicii Moldova este de 2,6%, cu 3,3% la export și 2,3% la import. Valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 326,2 milioane de dolari SUA, dintre care 117,7 milioane la export și 208,5 milioane la import.