Expert: „Implicarea Rusiei în Republica Moldova reprezintă un atentat la suveranitate”

Ajutorul acordat de Ambasada Rusiei unor persoane condamnate penal pentru corupție politică reprezintă un atac direct la suveranitatea țării, susține analistul Ștefan Bejan, într-un interviu pentru Moldova 1. Expertul consideră că autoritățile de la Chișinău dețin pârghii suficiente pentru a face presiuni asupra regimului de la Tiraspol pentru a-i preda pe deputații transfugi, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, reprezentând „un semnal clar că Rusia nu poate să-i scape pe cei condamnați în Republica Moldova”.
Ce s-a întâmplat demonstrează clar că Federația Rusă, prin intermediul ambasadei sale, se implică în treburile interne ale Republicii Moldova. Aceasta reprezintă un atentat la suveranitatea Republicii Moldova atunci când ambasada rusă oferă pașapoarte contra cronometru și ajută o persoană condamnată penal în Republica Moldova să evadeze și o ascunde de organele de drept, ceea ce este foarte grav.
Expertul consideră că autoritățile de la Chișinău dețin pârghii pentru a face presiuni asupra regimului separatist de la Tiraspol.
Nesterovschi nu poate părăsi teritoriul Republicii Moldova decât prin granițele constituționale ale Republicii Moldova, regiunea transnistreană nu are granițe, puncte vamale ca să evadeze prin Ucraina. Ar trebui să vină prin aeroportul Chișinău ca să evadeze. Deci, el este blocat în regiunea transnistreană. Cred că Republica Moldova are astăzi instrumente suficiente pentru a face presiuni asupra regimului de la Tiraspol ca aceștia să ni-l ofere pe Nesterovschi. Aducerea lui va arăta vulnerabilitatea Federației Ruse și va fi un semnal clar că Rusia nu poate să-i scape de pedeapsă pe cei condamnați în Republica Moldova.
Referitor la Irina Lozovan, Bejan a sugerat că aceasta ar putea fi implicată în aceleași activități ilegale alături de Nesterovschi, iar acest lucru ar putea dăuna imaginii proeuropene a țării.
Probabilitatea este foarte mare ca să se repete cazul și asta ar descuraja electoratul proeuropean și ar arăta politicienilor corupți și proruși că Rusia nu-i abandonează. Este foarte important ca noi să arătăm că Rusia nu îi poate salva pe aceștia de a face pușcărie pentru fapte și a răspunde penal pentru ce au făcut.
Analistul a anticipat că „funcționari din cadrul ambasadei vor fi declarați persona non grata".
Nu știu câți funcționari mai are ambasada Rusiei în Republica Moldova, pentru că pe parcursul ultimilor trei ani tot vedem o asemenea reacție. Am văzut că se cere expulzarea ambasadorului Federației Ruse, Oleg Ozerov, nu este încă în momentul de față recunoscut oficial ca fiind ambasador al Federației Ruse, pentru că știm că încă nu au fost acceptate scrisorile sale de acreditare, ceea ce sugerează de fapt că el nu este dorit la Chișinău. Adică, conform cutumei diplomatice, Ozerov trebuia demult să plece și să fie înlocuit. O expulzare teoretică, ce ar putea avea loc, a ambasadorului nu schimbă foarte mult datele problemei.
Președinta Maia Sandu a condamnat implicarea Federației Ruse în cazul deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, care ar fi beneficiat de sprijin din partea Moscovei pentru a se eschiva de la executarea pedepsei cu închisoarea, și acuză Kremlinul de „amestec în justiția Republicii Moldova”. Este amestecul Federației Ruse în justiția Republicii Moldova, un lucru inacceptabil.”
Precizăm că, în această dimineață, șeful SIS a anunțat că Nesterovschi s-ar afla în stânga Nistrului, unde ar fi ajuns cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Musteață a calificat această acțiune drept parte a unui mecanism de agresiune hibridă coordonat de Moscova împotriva Republicii Moldova.
Ambasada Rusiei a respins acuzațiile, numindu-le „insinuări nefondate și inacceptabile”. MAEIE urmează să ofere detalii despre discuțiile cu Ozerov.
Amintim că deputatul Alexandr Nesterovschi a fost condamnat, pe 19 martie, la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă și implicare în finanțarea ilegală a unui partid politic de către un grup criminal organizat. Anchetatorii susțin că deputatul a primit cel puțin 35.000 de dolari, bilete de avion către Tel Aviv și o funcție importantă în Partidul „Renaștere”, în schimbul părăsirii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și contribuției la formarea unei noi fracțiuni afiliate lui Ilan Șor.
De asemenea, deputata Irina Lozovan, acuzată că ar fi primit 30.000 de dolari de la oligarhul fugar Ilan Șor pentru a-l mitui pe primarul orașului Ocnița, a fost condamnată la șase ani de închisoare. Soțul său, vizat în același dosar, a primit o pedeapsă de cinci ani de detenție. Sentința a fost pronunțată pe 31 martie în lipsa inculpaților. Având în vedere riscul eschivării acestora, instanța a dispus ca ambii să fie dați în urmărire și reținuți pentru a fi conduși la penitenciar, în vederea executării pedepsei.