Jan Dusik: Uniunea Europeană alocă fonduri pentru tranziția sustenabilă a Republicii Moldova

Republica Moldova este în plin proces de aderare la Uniunea Europeană, iar armonizarea legislației de mediu cu normele comunitare reprezintă un capitol esențial și complex. Screeningul bilateral în domeniu, la sfârșitul lunii iunie, este un moment cheie pentru evaluarea progreselor de aliniere la standardele europene. Subiectele au fost abordate de directorul general adjunct pentru Inovare, Adaptare, Reziliență și Cooperare din cadrul Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) al Comisiei Europene. Ce provocări există și ce sprijin oferă Uniunea Europeană, aflați din interviul difuzat în această seară, în emisiunea ÎN CONTEXT, de la 19:18.
PROVOCĂRILE DE ADERARE LA UE: LEGISLAȚIA ȘI SCHIMBĂRILE CLIMATICE
Este un proces de durată, iar evaluarea legislației din luna iunie reprezintă un prim pas esențial. Un aspect crucial este că Republica Moldova și-a stabilit ca obiectiv anul 2030 – să fie parcurși toți pașii necesari. Capitolul referitor la climă și mediu este unul complex, iar măsurile care trebuie adoptate sunt esențiale. Este important să se consolideze capacitatea administrativă, iar, din perspectiva politicii climatice, un pas-cheie îl reprezintă stabilirea unui preț al carbonului și identificarea mecanismelor de finanțare pentru procesul de decarbonizare. În același timp, este esențial ca legislația necesară să fie adoptată și implementată.
RESURSE UE DIN PROGRAMELE DE PREADERARE
Uniunea Europeană furnizează deja resurse semnificative din programele de preaderare. În plus, am oferit consilieri ministerelor pentru a sprijini tranziția, inclusiv un consilier la nivel înalt în Ministerul Mediului. Există tot felul de măsuri de consolidare a capacităților tehnice și cred că este important și pentru întreprinderi să discute cu omologii lor din UE și să înțeleagă cum vor trebui să se pregătească, ce trebuie să facă pentru a putea deveni parte a pieței europene. Așadar, nu este nevoie doar ca guvernul să pregătească legislația și să aibă capacitatea administrativă ca întreprinderile să fie capabile pentru participarea pe piața europeană.
SOLUȚII PENTRU ENERGIE CURATĂ ȘI SUSTENABILĂ
Atât Republica Moldova, cât și Uniunea Europeană au fost dependente de combustibilii fosili importați, adesea din regiuni sau țări care nu ne sunt prietenoase. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat cât de problematică este această dependență de combustibilii fosili ruși. Am văzut cât de dificilă a fost această iarnă, iar soluția este clară: trebuie să producem local energie curată și sustenabilă. Dacă în urmă cu câțiva ani energia regenerabilă reprezenta doar 3% din mixul energetic, acum aceasta a ajuns la 30% în R. Moldova. Este un progres impresionant și, totodată, direcția corectă pentru a reduce dependența energetică și costurile. Prețul energiei este un factor esențial.
SCHIMBĂRILE CLIMATICE ȘI REFORMA AGRICOLĂ ÎN MOLDOVA
Cunoaștem că R. Moldova este una dintre cele mai afectate țări din Europa și din lume de schimbările climatice. Reformarea practicilor agricole va fi esențială. Știm că metodele tradiționale de irigare în creștere nu vor ajuta pe termen lung. Este vorba despre regândirea modului de gestionare a agriculturii, colaborând îndeaproape cu natura. Am remarcat programul ambițios de împădurire, care va ajuta la creșterea ponderii pădurilor în Moldova. Iar acoperirea forestieră poate contribui și la reducerea presiunilor cauzate de schimbările climatice. Întreaga reformare a funcționării sectorului agricol este o sarcină a Guvernului.