Noi „restricții” pentru presă în regiunea transnistreană: jurnaliștii riscă amenzi

Regimul de la Tiraspol a înregistrat un nou „proiect de lege” care prevede sancționarea jurnaliștilor străini și a celor de pe malul drept al Nistrului care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană fără a obține o acreditare prealabilă. Potrivit inițiativei, prezentate pe 31 martie de așa-numitul „soviet suprem”, jurnaliștii freelanceri și cei angajați în redacții riscă amenzi de până la 160 de lei (persoane fizice) și între 300 și 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere.
Asociația Promo-LEX califică această măsură drept una „abuzivă”, menită să suprime „vocile critice și de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”.
Organizația atrage atenția că, deși regimul separatist condiționează activitatea jurnaliștilor de obținerea unei acreditări, în practică aceasta este refuzată în mod constant, sub pretextul unor „riscuri de securitate”. Printre cei cărora li s-a refuzat accesul sau care au fost reținuți ilegal se numără jurnaliștii Viorica Tataru, Andrei Captarenco și Elena Covalenco.
Cel mai recent caz a avut loc pe 4 martie, când jurnalistului Evgheni Ceban, de la platforma МОСТ, i s-a interzis accesul în regiune, deși nu intenționa să efectueze o deplasare profesională.
Promo-LEX subliniază că sistemul de acreditare impus de autoritățile separatiste este unul arbitrar și folosit ca instrument de control și cenzură, iar jurnaliștii care încearcă să documenteze realitățile din regiune sunt adesea expuși riscurilor de reținere și „expulzare”.
Organizația mai notează că, potrivit așa-numitului „cod contravențional” din regiune, orice încălcare a „regulilor de acces”, inclusiv ocolirea punctelor de control ilegale, poate duce la amenzi de până la 1.600 de lei și/sau detenție provizorie în izolatoare aflate sub controlul structurilor separatiste.
În raportul său pentru 2024, Promo-LEX atrage atenția că instituțiile media independente care reflectă constant realitățile din regiune sunt etichetate drept „organizații necomerciale ostile”.
„Locuitorii regiunii transnistrene care contribuie la realizarea materialelor jurnalistice pentru aceste redacții sunt identificați și informați că riscă să fie acuzați de „trădare de patrie”. Pedeapsa prevăzută pentru așa-numita „trădare de patrie” este închisoare de la 12 la 20 de ani”, precizează reprezentanții Promo-LEX.
În context, Promo-LEX face apel către autoritățile de la Chișinău, misiunile diplomatice, Misiunea OSCE și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului să intervină și să solicite încetarea imediată a tuturor acțiunilor abuzive împotriva jurnaliștilor, să condiționeze sprijinul oferit regiunii transnistrene de respectarea drepturilor omului și să consolideze mecanismele de intervenție în cazuri de încălcare gravă a drepturilor fundamentale în regiune.
De la începutul anului, regimul de la Tiraspol a adoptat mai multe măsuri represive, care amplifică climatul de frică din regiune.
Pe 23 ianuarie, așa-numitul „procuror general” al regiunii transnistrene, Anatoli Gurețki, a propus o inițiativă ce prevede sancționarea penală a persoanelor care vor colecta, stoca și transmite date cu caracter personal sau informații „clasificate” către cetățeni, organizații și autorități străine.
Ulterior, pe 4 martie, așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat șase „proiecte de lege” care urmăresc interzicerea „promovării unui mod de viață fără copii”