Dorin Recean, după fuga deputaților condamnați în regiunea transnistreană: Rusia protejează „criminalii și pe cei care încalcă legea”

Kremlinul încearcă să influențeze cu orice preț politica Republicii Moldova, iar fuga deputatului condamnat, Alexandr Nesterovschi, în regiunea transnistreană, cu sprijinul diplomației ruse, reprezintă o nouă dovadă în acest sens. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, aflată în vizită la Chișinău. Șeful Guvernului a dat asigurări că instituțiile statului depun eforturi pentru a-i identifica și aduce în fața justiției pe cei doi deputați condamnați – Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan – astfel încât aceștia să-și ispășească pedeapsa, conform deciziei instanței.
„Eu am spus și anterior că Kremlinul demonstrează de fiecare dată că nu respectă Republica Moldova, nu respectă cetățenii Republicii Moldova și, iată, avem o confirmare în plus a faptului că ei vor să dicteze politica din Republica Moldova cu orice preț, inclusiv angajându-se în a proteja criminalii și pe cei care încalcă legea din Republica Moldova. Acum, instituțiile statului lucrează ca să identifice și să recupereze aceste persoane pentru ca ele să facă închisoare, așa cum a dispus instanța”, a declarat premierul Dorin Recean.
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a evitat să se pronunțe asupra unor cazuri specifice, dar a reiterat, cu fermitate, importanța combaterii corupției la toate nivelurile și a consolidării sistemului judiciar.
„Corupția este o otravă pentru justiție, pentru democrație, de aceea este o sarcină a statelor democratice, în special a celor care sunt parte a UE sau vor să devină parte a UE, nu doar să întărească justiția, ci să și combată intens corupția la toate nivelurile. De aceea este important, nu doar pentru democrație, dar și pentru integrarea europeană, ca statul să implementeze răspunderea juridică, pentru ca nimeni să nu se implice în aceasta din alte state terțe. Desigur, nu este o sarcină a altor ambasade și a altor state să influențeze negativ aceste procese din alte țări sau să pună bariere. Această destabilizare o cunoaștem și în spațiul european, tot mai des, de aceea este foarte important ca să protejăm valorile noastre europene comune.”
Amintim că deputatul Alexandr Nesterovschi, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a fost condamnat, pe 19 martie, la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă și finanțare ilegală a unui partid politic. Sentința a fost pronunțată în lipsa sa. Colega sa, deputata Irina Lozovan, acuzată că ar fi primit 30.000 de dolari de la Șor pentru a-l mitui pe primarul orașului Ocnița, a fost condamnată pe 31 martie la șase ani de închisoare. Deși au fost condamnați și dați în urmărire, ambii deputați sunt în continuare de negăsit.
Serviciul de Informații și Securitate a anunțat deja că Nesterovschi s-a refugiat în regiunea transnistreană cu o zi înainte să fie condamnat la închisoare. Acesta ar fi reușit să fugă cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău. Șeful SIS, Alexandru Musteață, spune că operațiunea face parte dintr-un mecanism de agresiune hibridă coordonat de Rusia împotriva Republicii Moldova.
Președinta Maia Sandu a calificat acțiunile Rusiei drept „neprietenoase” și a acuzat Kremlinul de „amestec în justiția Republicii Moldova”. Șefa statului a recunoscut că fuga celor doi deputați în stânga Nistrului complică situația, având în vedere că teritoriul nu este controlat de autoritățile constituționale, iar regimul de la Tiraspol este unul loial Moscovei. Experții sugerează că doar în cazul unei cooperări neoficiale dintre organele de drept de pe malul drept și stâng aceștia ar putea fi aduși în fața justiției.
Într-o reacție oficială, Ambasada Rusiei a calificat declarațiile SIS drept „insinuări nefondate și inacceptabile”, iar așa-zisele autorități de la Tiraspol au susținut că nu știu unde este deputatul pro-rus Alexandr Nesterovschi.
CITEȘTE ȘI: