Politic

Reacția Chișinăului, după ce Moscova s-a arătat îngrijorată de situația limbii ruse în Republica Moldova: „Respectăm toate limbile minorităților etnice”

Autoritățile de la Chișinău dezmint informația lansată de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care susține că Republica Moldova, în mod abuziv, adoptă politici de asimilare a limbii ruse și îi discriminează pe ruși. Într-o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că Republica Moldova a îmbrățișat cursul european, care implică respectarea tuturor minorităților din țara noastră și a avertizat Moscova să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova.

„Am remarcat din nou o retorică falsă din partea diplomației ruse făcută de către reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, prin care se menține poziția neconstructivă și instrumentalizarea subiectului limbii ruse în scopuri de propagandă a Federației Ruse. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova”, a declarat Daniel Vodă.

Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului Dorin Recean susține că Republica Moldova „a îmbrățișat cursul european de dezvoltare, care implică respectarea unor înalte standarde în domeniul politicii lingvistice, inclusiv respectarea limbii ruse și a altor limbi ai minorităților etnice pe teritoriul Republicii Moldova”.

Menționăm că Maria Zaharova a acuzat autoritățile de la Chișinău, în cadrul conferinței sale săptămânale de presă, că ar încerca asimilarea populației rusofone și marginalizarea limbii ruse.

„Autoritățile din țările baltice și din Republica Moldova continuă cursul dur pentru asimilarea populației rusofone și marginalizarea limbii ruse. Observăm cu îngrijorare direcția spre care se îndreaptă politica de limbă a celor mai apropiați parteneri de-ai noștri. În dorința de a dezvolta limbile lor de stat nu trebuie să acționeze în detrimentul limbii ruse”, a declarat Zaharova.

Precizăm că nu este pentru prima dată când Moscova vine cu declarații similare. La mijlocul lunii martie 2022, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a îndemnat cetățenii ruși care se află pe teritoriul Republicii Moldova să reclame cazurile de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură. În replică, mii de ruși și vorbitori de limbă rusă din țara noastră au venit cu o reacție la anunțul misiunii diplomatice, declarând că nu vor să fie „salvați” de Rusia, ci „lăsați în pace”. Declarațiile Kremlinului au fost atunci dezmințite inclusiv de președinta Maia Sandu, precum și de Ministerul de Externe de la Chișinău.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult