Taxele impuse de SUA pun presiune pe exportatori, nu pe economia națională. Chișinăul caută soluții

Taxele vamale de 31% impuse de Statele Unite pentru produsele importate din Republica Moldova nu vor afecta grav economia națională, însă vor pune presiune pe întreprinderile care exportă pe piața americană. Măsura este considerată una „draconică” de către experți, iar autoritățile de la Chișinău spun că au luat act de această decizie și analizează posibile reacții. În același timp, europarlamentarii avertizează că impactul real ar putea fi resimțit mai acut în țările din Uniunea Europeană, în contextul tensiunilor comerciale tot mai accentuate dintre Washington și restul lumii.
Tariful de 31% impus de Statele Unite pentru produsele din Republica Moldova va duce inevitabil la scumpirea mărfurilor moldovenești exportate peste ocean. Directorul Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, explică: „Tot ce exportă Moldova pe piața americană se va scumpi cu peste 31%. Este cel mai mare tarif aplicat țărilor din spațiul CSI și din Europa de Est”. Expertul susține că acest tarif nu are o motivație politică, ci a fost stabilit în baza unei formule care ține cont de deficitul comercial al SUA în raport cu Republica Moldova.
*„Moldova a crescut ca exporturi în ultimii ani pe piața americană și aceasta a dus la un fel de penalizare”, a spus Lupușor la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova, menționând că, deși exporturile spre SUA reprezintă doar 2,5% din total, unele industrii – cum ar fi vinurile, divinurile sau produsele de panificație – vor avea de suferit. El consideră totodată că Republica Moldova ar putea reacționa selectiv cu tarife pentru produse agroalimentare importate din SUA, acolo unde există concurență cu producția locală.
Pe de altă parte, președintele Comisiei parlamentare buget și finanțe din Parlament, Radu Marian, afirmă că autoritățile urmăresc să sprijine exportatorii afectați și să își reorienteze comerțul către piețele europene. „Avem comerț fără cote cu UE, comerț liber cu Marea Britanie, cu statele EFTA. Peste 70% din exporturile moldovenești au aceste destinații”, a spus Radu Marian.
În același timp, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță că va analiza minuțios decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate pentru peste 70 de țări, inclusiv Republica Moldova. „Susținem producătorii moldoveni în contextul că SUA este un partener comercial important pentru noi, situându-se pe locul 12 în schimburile comerciale ale Moldovei. Vom continua dialogul cu partea americană pentru a înțelege detaliile noilor măsuri și pentru a proteja interesele producătorilor noștri”, a declarat viceprim-ministra Doina Nistor.
La nivel european, decizia administrației Trump a stârnit îngrijorare. Tot la emisiunea „Zi de zi”, europarlamentarul Eugen Tomac spune că „nimeni nu primește o asemenea veste cu bucurie, pentru că asta înseamnă o viață mai scumpă pentru toți cetățenii”. El atrage atenția că „această abordare extrem de abruptă pe care o are președintele Trump în relația comercială cu toată lumea, nu doar cu statele care au un excedent foarte mare financiar în raport cu Statele Unite, evident că ridică mari semne de îngrjoare, pentru că asta până la urmă se va răsfrânge asupra oamenilor. Oamenii sunt cei care duc poverile fiscale ale unor asemenea măsuri luate de pe o zi pe alta, fără o analiză de impact și negocieri înainte de a fi implementate”.
Tomac a mai declarat că se discută deja la Bruxelles despre un răspuns proporțional la aceste măsuri. „Statele Uniunii Europene au suficiente pârghii pentru a face față acestei abordări riscante”. Totodată, eurodeputatul menționează nevoia unor negocieri intense, într-un moment în care Europa are nevoie de o relație cât mai apropiată cu Statele Unite.
Amintim că Statele Unite au anunțat o creștere masivă a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate. Președintele Donald Trump a declarat, miercuri, într-un discurs susținut în grădina Casei Albe, impunerea unei taxe generale de 10% pentru bunurile străine, precum și tarife suplimentare pentru zeci de state, inclusiv aliați tradiționali ai SUA, scrie Reuters. Republica Moldova este printre țările vizate de noile măsuri, cu o taxă vamală de 31% impusă asupra exporturilor către piața americană.
În acest context, Guvernul a anunțat că va sprijini antreprenorii moldoveni afectați de noile taxe vamale impuse de administrația Trump asupra produselor din Republica Moldova. Premierul Dorin Recean a precizat, pe 3 aprilie, că măsura va afecta aproximativ 2,5% din comerțul extern al țării. Totodată, oficialul și-a exprimat încrederea în continuitatea parteneriatului strategic cu SUA, care durează de peste 30 de ani.