Politic

Prima reacție a Olesei Stamate, după ce a fost exclusă din PAS: „Cunosc adevărul și am sufletul împăcat”

Olesea Stamate a venit cu o reacție publică, după ce conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate a decis excluderea sa din formațiune. Fosta deputată afirmă că înțelege decizia colegilor, în contextul politic și al atacurilor din ultimele zile, dar susține că acțiunile sale au fost corecte și legale.

„Cunosc adevărul și am sufletul împăcat”, a scris Stamate, adăugând că încercarea de a-i implica familia în acest scandal este „sub orice limită a decenței”.

Ea afirmă că rămâne devotată valorilor statului de drept și crede în moralitatea în politică, în presa obiectivă și în viitorul european al Republicii Moldova. „Dumnezeu e Mare și le vede pe toate!”, a încheiat Olesea Stamate, fără a preciza dacă renunță sau nu la mandatul de deputat.

Anterior, Olesea Stamate a scris că familia i-a fost implicată în scandalul legat de eliberarea din închisoare a unor condamnați la detenție pe viață, în special prin asocierea tatălui ei cu cazul lui Alexandru Radulov. Ea a explicat faptul că tatăl său, avocat, a reprezentat inițial acest deținut într-o solicitare de amnistie, care însă a fost respinsă atât în primă instanță, cât și în apel. Ulterior, Radulov a fost reprezentat de un alt avocat și a fost eliberat condiționat în baza articolului 91 din Codul penal, mecanism prevăzut încă din 2002, conform standardelor europene și deciziilor CtEDO.

Precizăm că Biroului Permanent Național PAS a decis să o excludă pe Olesea Stamate din partid și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat acuzând-o că s-a folosit de el pentru a crea un „proces vicios” care a făcut posibilă eliberarea condiționată a cel puțin doi criminali condamnați la detenție pe viață. Anunțul a fost făcut de liderul PAS, Igor Grosu, președintele Parlamentului.

Potrivit PAS, fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus trei amendamente la Legea Amnistiei, votată în 2021, care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. Mai întâi, în Legea Amnistiei a fost introdusă posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani. Această modificare a făcut posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiționată a celor care au ispășit ⅔ din termen.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult