Economic

Statul va acoperi 50% din salariul elevilor care muncesc la întreprinderi în cadrul programului de învățământ dual

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Agenții economici vor putea accesa mai ușor subvenții pentru instruirea prin programe de învățământ dual. Potrivit unei recente hotărâri de Guvern, statul își va asuma plata a jumătate din salariul minim pe economie pe care îl primește elevul pentru munca prestată în unitatea economică, adică 2750 de lei, plus costurile pentru remunerarea mentorului. Antreprenorii spun că această măsură îi va motiva și mai mult să colaboreze cu școlile profesionale pentru a dezvolta programe duale de învățământ.

Anterior, statul acoperea doar 30 la sută din salariul elevului, restul fiind achitat de agentul economic. Mecanismul de compensare era complicat și presupunea diverse tipuri de cheltuieli, iar în ultimii doi ani majoritatea companiilor au întâmpinat dificultăți în gestionarea contabilă a acestora. De aceea, puține întreprinderi au solicitat compensarea cheltuielilor, a explicat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea. Ca urmare a discuțiilor cu autoritățile competente, a fost decisă simplificarea procesului și facilitarea depunerii dosarelor la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru compensare. Statul va prelua o parte mai mare din cheltuieli, compensând agenții economici, pentru a-i încuraja să încheie mai multe contracte, a mai spus acesta.

Majoritatea cheltuielilor țin de compensarea costurilor pentru formarea tinerilor implicați în învățământul dual. Ce ține de cheltuielile directe pe care le are compania, pentru că acestea se pot justifica, deoarece salariul primit de fiecare tânăr poate fi justificat prin documente. Ca și până acum, salariul minim se acordă conform prevederilor legale. În prezent, acesta este de 5.500 de lei. Din suma compensată, 30% revenea unui anumit compartiment. Acum, această cotă a fost mărită. Nu 100%, statul poate compensa maximum 50%.

Până acum, agenții economici suportau majoritatea costurilor, afirmă directorul companiei de stat S.A., Franzeluța, Andrei Beșliu. În prezent, peste 100 de elevi își desfășoară activitatea la această întreprindere de stat, iar numărul lor este în creștere de la an la an. Acesta consideră că, odată ce statul își asumă mai multe cheltuieli pentru implementarea învățământului dual, agenții economici vor fi mai motivați și mai dornici să colaboreze cu școlile profesionale.

Noi achităm în jur de 5.000 de lei per student, o parte erau compensați, astfel încât fiecare student primește un fel de salariu pentru munca depusă. Studenții sunt implicați în procesul de producție. În 2023, am acceptat câțiva studenți pentru a observa modul în care se desfășoară procesul. În 2024, am avut aproximativ 90 de studenți, iar acum cred că avem peste 100.

Una dintre instituțiile care implementează acest sistem, încă din 2019, este Școala Profesională nr. 5 din capitală, specializată în industria alimentară. Aici, peste 250 de elevi studiază la specialități unde este implementat învățământul dual.

Elevii spun că acumulează experiență, întrucât au parte de foarte multă practică.

Învățământul dual funcționează astfel: 70% practică și 30% teorie. Mergem la școală timp de două săptămâni pentru cursuri, apoi suntem patru-cinci săptămâni în practică, unde suntem instruiți de bucătari profesioniști din cadrul companiei.

Sunt mândră că am început să lucrez și să învăț această meserie, deoarece, datorită ei, mă pot dezvolta într-un mediu de lucru real și, în paralel, pot studia teoria. Cele mai obișnuite produse devin o artă.

Îmi place foarte mult această meserie, deoarece îmi oferă posibilitatea să fac ceea ce îmi place. Faptul că îmi câștig propriii bani mă ajută foarte mult. Da, învăț și, în același timp, câștig bani.

Guvernul prin această decizie își propune să crească atractivitatea învățământului dual atât pentru elevi, cât și pentru agenții economici, a declarat premierul Dorin Recean.

Învățământul dual, cu investiții corespunzătoare, duce la creșterea productivității, iar asta înseamnă salarii mai mari pentru oameni și profituri mai mari pentru întreprinzători.

Învățământul dual, implementat în Republica Moldova, începând cu anul 2014, reprezintă un sistem educațional care combină pregătirea teoretică în școli cu experiența practică la locul de muncă.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, aproximativ 2400 de elevi din 40 de instituții de învățământ profesional tehnic sunt încadrați în învățământul dual, în parteneriat cu circa 170 de unități economice. În acest an, fondul de subvenționare pus la dispoziția companiilor a fost majorat de la 10 la 15 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI:

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult