Maia Sandu: O salarizare adecvată și echitabilă a judecătorilor este esențială pentru asigurarea independenței justiției

O salarizare adecvată și echitabilă a judecătorilor este esențială pentru asigurarea independenței justiției și pentru atractivitatea profesiei. Mesajul a fost transmis de către președinta Maia Sandu, după ce CSM a solicitat autorităților centrale implementarea unui mecanism de ajustare automată a salariilor în raport cu inflația și creșterea prețurilor. Parlamentul a venit deja cu o inițiativă, care prevede majorarea lefurilor judecătorilor cu peste cinci mii de lei.
„Este important ca judecătorii să primească o remunerare potrivită, astfel încât această profesie să fie atractivă pentru cei mai buni juriști. Știu că, în anul 2024, din cele 25 de locuri scoase la concurs pentru admiterea la Institutul Național al Justiției, doar 12 candidați au fost admiși. În acest context, salut inițiativa legislativă înregistrată în aceste zile de majorare a salariului judecătorilor”, a declarat Maia Sandu, vineri, 11 aprilie, la Adunarea Generală a Judecătorilor.
Majorări salariale au fost acordate doar magistraților care au trecut evaluarea externă. Având în vedere că vetting-ul vizează doar judecătorii cu funcții de conducere sau pe cei din instanțele superioare, magistrații consideră că este necesară o ajustare salarială generală, solicitând acest lucru încă de anul trecut.
„Un salariu bun este binevenit, este un garant al independenței sistemului de justiție și este binevenit ca judecătorii să aibă un salariu decent ca să-și poată face munca cu bună-credință și cu o garanție oarecare”, a spus Dumitru Racoviță, judecător, Ungheni.
„Urmează să insistăm și să solicităm majorarea salariilor pentru că nivelul de salarizare în prezent al judecătorilor este foarte mic, dacă e să analizăm situația unui angajat al unei instanțe de judecată, practic este similar cu al unui judecător”, a precizat Ion Talpă, judecător la Curtea de Apel Nord.
„Cred că și societatea își dorește ca judecătorul, atunci când emite hotărâri, să poată să analizeze cauzele pe care le are în față și să nu fie cu gândul la salariul care nu-i ajunge”, a spus Mariana Stratan, judecătoare, Ungheni.
Comisia juridică a Parlamentului a înregistrat săptămâna aceasta un amendament la Legea bugetului de stat, care prevede majorarea valorii de referință pentru calcularea salariilor magistraților de la 3.000 la 3.600 de lei. Astfel, salariile judecătorilor, cu excepția celor de la Curtea Constituțională, ar putea crește cu 5.600 de lei, începând din 1 iulie 2025. În prezent, salariile judecătorilor din Republica Moldova variază între 17 mii și 55 de mii de lei lunar, în funcție de nivelul instanței, experiența profesională și participarea la procesul de evaluare externă.