Sușițchi, din nou după gratii: un alt condamnat pe viață eliberat în februarie, reținut de oamenii legii

Unul dintre deținuții eliberați din detenție la începutul acestui an, Dorin Sușițchi, a fost reținut de polițiști, după ce Curtea de apel Nord a anulat încheierea primei instanțe. Acesta a ajuns pe mâna oamenilor legii în timp ce intenționa să-și ridice pașaportul străin.
Sușițchi fusese condamnat la detenție pe viață în anul 2002, iar în 2023, pedeapsa i-a fost comutată la 30 de ani de închisoare. Ulterior, instanța a decis că această eliberare a fost nelegală.
Condamnatul a fost plasat în custodia autorităților și urmează să fie returnat în penitenciar pentru continuarea executării pedepsei.
„Aceste persoane odată cu aflarea lor în libertate nu au avut anumite restricții care au fost puse sub control. Au fost preluate sub controlul conlucrării și comunicării de către instituția abilitată din cadrul INI, subdiviziunea de combatere a crimei organizate unde li s-a comunicat prevederile articolului privind crima organizată”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.
Amintim că Ministerul Justiției anunță că a inițiat o anchetă în cazul aplicării Legii amnistiei, după apariția unor suspiciuni de abuz și inconsecvență în eliberarea unor deținuți condamnați la detenție pe viață. Verificările vizează activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), a comisiilor de evaluare a eligibilității și modul în care a fost aplicată legea de către responsabilii din sistem. După finalizarea anchetei, Ministerul va transmite sesizări oficiale către autoritățile competente, inclusiv în ceea ce privește eventuala răspundere penală a celor implicați, și va anunța rezultatele cercetărilor.
Totodată, reprezentanții ministerului anunță că au întreprins unele măsuri în urma modificărilor la Legea amnistiei, printre care: schimbări în conducerea ANP și inițierea unei anchete de serviciu ample; suspendarea activității comisiilor speciale pentru aplicarea amnistiei din Penitenciarul nr. 17 – Rezina și Penitenciarul nr. 5 – Cahul; și revizuirea tuturor demersurilor aflate pe rolul instanțelor privind aplicarea amnistiei sau a prevederilor articolelor 91 și 92 din Codul penal pentru persoanele condamnate la detenție pe viață.
Totodată, ministerul a confirmat că urma modificărilor legislative din închisoare au reușit să iasă nouă condamnați pe viață din închisoare.