Social

Creștinii ortodocși sărbătoresc Joia Mare. Tradiții și obiceiuri păstrate în această zi

Joia din Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub numele de Joia Mare, este una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox, marcând începutul celor mai tulburătoare momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos. În această zi, în biserici se citesc cele 12 Evanghelii ale Patimilor, iar Sfânta Cruce este scoasă în naos, în mijlocul lăcașului de cult, pentru a aminti jertfa Domnului.

Joia Mare este ziua în care sunt rememorate patru momente esențiale: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns în jurul său pe Apostoli și la care s-a instituit Taina Împărtășaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.

De asemenea, în această zi se vopsesc ouăle, despre care se spune că nu se strică tot anul. Se ține post cu mâncare uscată, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Creștinii care s-au spovedit se împărtășesc.

În Joia Mare, se face ultima pomenire a morților din Postul Mare.

În Joia Mare, este interzis să ne sărutăm pentru că Iuda l-a sărutat pe Iisus chiar înainte să fie prins de romanii pe mâna cărora l-a dat. Nici să dormim în timpul zilei nu e permis, altminteri ne vom da lenii pe parcursul întregului an. Femeile nu au voie să spele rufe pentru că la morți, în loc să ajungă pomană, se duce apă murdară de la spălat. În Joia Mare nu se fac sub nicio formă parastase.

În Joia Mare, există superstiția, conform căreia fetele obișnuiesc ca, în timpul slujbei, să facă pe o sfoară câte un nod, după fiecare evanghelie, apoi își pun sfoara sub pernă ca să-și viseze alesul.

Conform legendelor, în Joia Mare, nu se consumă urzici și oțet, deoarece se spune că atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile, și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe usturimi.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult