Social

Pregătiri pentru masa de Paște în Joia Mare

Joia Mare, cunoscută și ca Joia Patimilor, marchează una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare. Această zi este dedicată tradițional vopsirii ouălor de Paște și coptului cozonacilor, iar mirosul copturilor se simte în fiecare localitate din nordul țării.

Eugenia Guțu din satul Schineni, raionul Soroca, și-a adus în casă făina de cu seară și a plămădit un aluat pufos. Gospodina spune că, pentru a obține o pască reușită, la făină neapărat se adaugă bunătate și credință.

Un litru jumătate de lapte, trei ouă, puțina sare, zahăr și ulei. Pe urmă încorporăm tot lichidul cu făina și iese aluatul numai bun de făcut păscuța. Atunci când vrem să lucrăm cu aluatul trebuie să ai suflet curat, o dispoziție frumoasă, să fii împăcat cu ai casei ca să crească pâinea frumos.

La Schineni Pasca se coace cu brânză de vaci sărată, iar în mijloc se face o cruce din aluat.

În fiecare an, Eugenia este ajutată de fiica sa, Ana Maria. Împreună, acestea reușesc nu doar să coacă pasca, dar și să vopsească ouăle în Joia Mare - o tradiție păstrată din strămoși.

Pasca rumenă și frumoasă, mielul, alături de ouăle roșii sunt bucatele ce nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare în ziua Învierii Domnului. Mâine, de Vinerea Mare, este zi de post negru.

Angelina Caldare

Angelina Caldare

Autor

Citește mai mult