Politic

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi: Neutralitatea nu oprește agresorii. Istoria ne-o demonstrează, nu o dată

Statutul de neutralitate nu este un impediment pentru agresori, fapt demonstrat, nu o dată, de evenimentele care au marcat sau continuă să marcheze istoria, susține vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi. Oficialul a oferit un interviu pentru presa de peste Prut, în care a vorbit despre neutralitatea Republicii Moldova, despre o potențială aderare la NATO, precum și despre amenințarea Federației Ruse la adresa Republicii Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului susține că, în ultimii 30 de ani, în Republica Moldova au lipsit cu desăvârșire dezbaterile publice cu privire la securitatea sau neutralitatea țării. În acest context, parlamentarul spune că autoritățile de la Chișinău își doresc să inițieze dezbateri pe marginea acestor subiecte, în așa fel încât în urma dezbaterii, dacă se va schimba voința cetățenilor cu privire la acest statut, acest lucru să fie respectat și implementat de către clasa politică.

„Majoritatea cetățenilor în ziua de azi nu sprijină acest demers, de aceea este necesară această dezbatere publică, așa încât cetățenii să înțeleagă că neutralitatea, de fapt, pare o chestie abstractă, și până la urmă este. Este o coală de hârtie, dar istoria ne demonstrează, nu o dată, că acest lucru nu a oprit agresorii. (…) Este important să avem o discuție onestă, tranșantă privind vulnerabilitățile de securitate ale Republicii Moldova, și modalitățile de a acoperi aceste vulnerabilități”, a declarat Mihai Popșoi într-un interviu pentru Digi24.

Oficialul de la Chișinău declară că după același principiu ar urma să fie luată o potențială decizie de a adera sau nu la o alianță militară. Deși spune că NATO ar oferi o „garanție puternică pentru securitatea” Republicii Moldova, în cazul în care țara noastră ar decide să adere la Alianța Nord-Atlantică, Mihai Popșoi recunoaște că cetățenii moldoveni nu sunt, deocamdată, pregătiți pentru un astfel de demers. Ca și în cazul neutralității, spune politicianul, este nevoie de consultări publice.

„O alianță politico-militară cum e NATO, cu articolul 5 care garantează securitatea fiecărui stat membru, nu pot exista dubii că apartenența la Alianță este o garanție cât se poate de puternică pentru securitatea unui stat membru. Cu regret spun că cetățenii Republicii Moldova s-au aflat foarte mulți ani pradă a propagandei ruse, au trăit în câmpul mediatic al Federației Ruse care a exploatat aceste fobii anti-occidentale. Acum există un impediment major să schimbăm aceste poziții. Nu este un lucru ușor, dar trebuie făcut”, a mai declarat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, recent, că la Chișinău există „o discuție serioasă” despre capacitatea Republicii Moldova de a se apăra, dacă o poate face singură sau dacă ar trebui să facă parte dintr-o alianță mai mare, fără a preciza, însă, o alianță anume.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult