Economic

Recolta de sfeclă de zahăr, compromisă de înghețuri. Producătorii înregistrează pierderi de milioane

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Înghețurile de la începutul lunii aprilie, care au durat aproximativ o săptămână, au compromis cel puțin două treimi din recolta de sfeclă de zahăr din nordul țării. Fermierii spun că temperaturile negative nu sunt o surpriză pentru lunile de primăvară, însă durata și intensitatea acestora au distrus culturile abia răsărite. Cel mai mare producător de sfeclă de zahăr, care deține plantații în nordul țării, a decis să reînsămânțeze suprafețele afectate. Însă această măsură nu garantează recuperarea sută la sută a roadei din acest an, din cauza lipsei precipitațiilor și a secetei prognozate pentru această vară.

Fermierul Mihai Goncerenco, din satul Mărăndeni, raionul Făleși, care cultivă de ani buni sfeclă de zahăr, a redus anul acesta practic în jumătate suprafețele însămânțate. La începutul lunii aprilie, aproximativ 80% dintre plante erau încolțite și practic toate au înghețat.

Înghețuri noi am întâlnit în fiecare an la sfecla de zahăr, dar era o zi, maxim două, dimineața. Însă anul acesta dacă a fost aproximativ o săptămână. Prima dată au fost 4 grade, apoi 5, iar aici, pe vale, au fost și 6 și 7. Practic, a înghețat totul.

Agronomul Valerian Pîrău menționează că prima dată sfecla a fost semănată în perioada 19-21 martie, atunci când în sol încă era un nivel optim de umiditate. Însă, după înghețurile de la începutul lunii aprilie, suprafețele au fost reînsămânțate. Acum, la un interval de două săptămâni, există pericolul ca semințele să nu încolțească din cauza lipsei de precipitații.

Am mers la risc. Ele se află acum la limită între stratul uscat și stratul umed. Dacă mai continuă temperaturile mari, este pericolul ca stratul uscat să se adâncească și semințele să rămână în stratul uscat. Atunci, plantele o să piară.

Reprezentanții celui mai mare producător de zahăr din țară menționează că, după ce anul trecut, din cauza secetei, fermierii au obținut doar jumătate din recolta planificată, anul acesta, pierderile directe ale agricultorilor vor fi de 65 de milioane de lei. În această situație, sprijinul statului este vital pentru ramura zahărului.

Am convenit deja cu selecționerii - producătorii și furnizorii de semințe - poate vin cu un sprijin la partida aceasta de semințe. Noi o să ne gândim cu compania-mamă ce vom putea face. Dar în acest context, fără un sprijin din partea statului, să trecem peste această catastrofă este imposibil”, menționează Anatolie Gorodenco, director de departament la o companie de zahăr.

Amintim că, între 7 și 14 aprilie, în Republica Moldova s-au înregistrat temperaturi de până la -5 grade Celsius. În afara plantațiilor de sfeclă de zahăr, înghețurile au afectat și culturile de rapiță, dar și livezile aflate în floare.

Citește mai mult