Problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale, discutate de premierul Dorin Recean și primarii din raionul Fălești
La cinci zile de la învestirea în funcție, prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu primarii din raionul Fălești. Prima sa vizită în nordul țării a scos la iveală mai multe probleme cu care se confruntă autoritățile publice locale. În mare parte, acestea țin de investiții, infrastructură, dar și de legislație.
„Am identificat o serie de probleme și constrângeri, inclusiv de reglementare, pe care trebuie să le scoatem. Asta dincolo de faptul că trebuie în continuare să identificăm resurse financiare, pentru a suplimenta proiecte de succes precum Satul European”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Unii primari s-au plâns că nu pot duce la bun sfârșit proiectele de aprovizionare cu apă a localităților.
„Cred că cea mai abordată problemă din raion a fost apeductul Prut-Fălești și rezolvarea problemei cu sursa de apă, pentru ca majoritatea locuitorilor din raionul Fălești să aibă acces la apă potabilă”, a declarat Alexandr Severin, primarul orașului Fălești.
„Având o investiție mare, construcția rețelei și a stației de tratare fiind deja executate 100% și recepționate, din 2017, nu poate fi pus în funcțiune. Aceasta este problema pe care am abordat-o cu domnul prim-ministru”, a menționat Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni.
Între timp, unii primari consideră că Programul „Satul European” ar trebui ajustat, ca să devină mai accesibil. Primarul din satul Răuțel, de exemplu, spune că plafonarea investițiilor împiedică implementarea unor proiecte vitale în localități.
„Este pus un prag de 10 milioane. Pentru apeduct a contribuit și primăria, dar avem de construit canalizarea, care costă peste 40 de milioane. Dacă se poate, de făcut modificări la acest capitol în cadrul programului „Satul European””, a declarat Tudor Istrati, primarul satului Răuțel.
La întâlnirea cu premierul Recean, primarii au mai întrebat despre reforma administrației publice locale și au amintit despre unele lacune legislative.
„Dacă nu ar fi problema salarizării și a lipsei cadrelor în primării, atunci putem spune că legislația este dată peste cap. Zi de zi, ne pomenim că în lege este scris una, iar când aplici, este cu totul altceva”, a spus Maria Galiț, primarul comunii Sărata Galbenă.
„E bine că a venit la noi din primele zile, să vadă care sunt problemele noastre. Din birou, problema este văzută într-un fel, dar la fața locului – altfel”, susține Elena Revenco, primarul comunei Horești.
Întrebat de jurnaliști cât de des va merge prin raioane, Dorin Recean a spus că o va face săptămânal, iar în unele cazuri vizitele vor fi inopinate.