Politic

Șeful FBA: Suedia sprijină reziliența Republicii Moldova prin parteneriate de securitate

Suedia își reafirmă sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și apreciază dedicația acesteia pentru dezvoltarea democrației, în pofida provocărilor geopolitice și a unui război hibrid declanșat la scară largă de Rusia în Europa. Directorul Academiei Folke Bernadotte (FBA) din Suedia (n.r. - Agenția pentru Pace, Securitate și Dezvoltare), Per Olsson Fridh, a subliniat, într-un interviu pentru Moldova 1, importanța consolidării rezilienței pentru a construi împreună o securitate comună, într-un cadru european.

Șeful FBA constată că, în ultimii ani, democrația a cunoscut un regres și menționează amenințările tot mai persistente ale războiului hibrid asupra statelor europene.

Rusia poartă acest război hibrid împotriva tuturor – în țările nordice, țările baltice, precum și în Ucraina, în Moldova, dar și în multe alte părți ale Europei. Trebuie să lucrăm împreună pentru a putea face față acestei situații. Putem învăța foarte mult unii de la alții, dar trebuie să înțelegem cum putem recunoaște vulnerabilitățile societăților noastre, astfel încât să fim mai puțin expuși acestor amenințări. Trebuie să ne asigurăm că cetățenii nu sunt receptivi la propagandă, la dezinformare, la atacurile hibride.

Oficialul suedez subliniază importanța susținerii reformelor pentru consolidarea securității și a statului de drept, evidențiind necesitatea unor parteneriate solide cu statele europene pentru evoluții sustenabile.

Toate democrațiile sunt astăzi sub presiune, la nivel global au cunoscut un regres în ultimii 20 de ani. Așadar, pentru a continua să promovăm, dar și să protejăm societățile noastre deschise și democrația, trebuie să lucrăm împreună. Este o abordare comună a securității, pe care o construim în parteneriat. Colaborăm în mai multe domenii cu instituțiile din Republica Moldova. Prin acest efort comun, învățăm treptat, pas cu pas. Iar poziția Suediei este clară: Moldova contează.

Per Olsson Fridh este „impresionat de dedicarea de a pune destinul țării în mâinile propriului popor” și s-a arătat încrezător în viitorul european al Republicii Moldova. El a evidențiat dorința cetățenilor moldoveni de a trăi într-o societate democratică, subliniind că acest obiectiv poate fi atins prin aderarea la UE.

Moldova este o țară mică, iar dezvoltarea necesită timp. Cetățenii vor să trăiască în societăți deschise, libere. Și, având acest obiectiv clar, trebuie să continuăm să lucrăm pentru a promova și proteja democrația. (...) Și va fi și mai bine când Moldova va fi în interiorul Uniunii Europene, ca stat membru, pentru că atunci vom putea dezvolta parteneriatul nostru mai mult. Moldova și Suedia – în cadrul Uniunii Europene. Moldova poate și va reuși.


Directorul FBA a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova pentru a discuta despre consolidarea rezilienței țării în fața conflictelor și aprofundarea relațiilor bilaterale, în contextul în care R.Moldova a obținut statutul de țară candidată și se confruntă cu provocări legate de securitate.

Citește mai mult