Justiție

Evaluarea magistraților de la Curtea de Apel Centru, pe ultima sută de metri. Ce se întâmplă cu rapoartele respinse de CSM

Imagine-simbol
Sursa: Imagine-simbol

Rapoartele de evaluare externă în cazul judecătoarelor Angela Bostan și Olga Cojocaru de la Curtea de Apel Centru au fost întoarse către Comisia de vetting. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au dispus reluarea procedurii de evaluare în cazul acestor două magistrate. Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă, a explicat pentru Teleradio-Moldova că, în astfel de situații, comisia urmează să reexamineze cazurile în baza circumstanțelor omise sau depistate recent și să retransmită rapoartele către CSM.

Evaluarea Curții de Apel Centru se apropie de final

Comisia de vetting a finalizat procedura de evaluare a judecătoarei Ruxanda Pulbere de la Curtea de Apel Centru și a transmis raportul către CSM, cu propunerea ca aceasta să nu promoveze evaluarea externă a integrității.

Potrivit comunicatului, un membru al comisiei și-a exprimat dezacordul față de opinia majoritară care a susținut aprobarea raportului, formulând o opinie separată.

Comisia a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că evaluarea magistraților de la Curtea de Apel Centru este aproape de finalizare, ultimul raport fiind în lucru.

CSM: două rapoarte, trimise spre reevaluare

În ședința plenară din 22 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a decis respingerea rapoartelor privind promovarea evaluării externe în cazul judecătoarelor Angela Bostan și Olga Cojocaru de la Curtea de Apel Centru. Magistratele vor reevaluarea acestora de către Comisia de vetting.

În ambele cazuri, „decizia a fost luată în contextul constatării necesității expunerii comisiei suplimentar în raport cu probele prezentate și analizate într-o decizie irevocabilă”, se arată în comunicatul emis de CSM.

Potrivit președintelui CSM, Sergiu Caraman, hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 15 zile de la notificare.

Ce urmează după returnarea rapoartelor către comisie

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă, a explicat pentru Teleradio-Moldova ce urmează după astfel de hotărâri ale CSM.

Ilie Chirtoacă a precizat că fiecare raport elaborat de către comisie vine la CSM, care are două soluții - „confirmă acest raport sau îl poate trimite la reevaluare”. Când raportul se întoarce la CSM, Consiliul nu-l poate trimite repetat spre reevaluare și fie aprobă propunerea comisiei în cazul judecătorului, fie decide de sine stătător „promovarea sau nepromovarea”, menționează Chirtoacă.

Referitor la cauzele deciziilor recente ale CSM, Chirtoacă a explicat că, de regulă, acestea se datorează informațiilor sau circumstanțelor noi, care fie au fost omise, fie au apărut ulterior.

„Mi-ar fi greu să comentez un caz particular, dar, din experiența anterioară, de multe ori la CSM se prezentau, pur și simplu, documente noi care, din anumite motive, fie nu au fost prezentate de candidat pentru că nu le avea la momentul în care au fost solicitate de comisie, fie, pur și simplu, sunt niște informații noi care nu neapărat vor schimba cursul evaluării”, a relatat Chirtoacă.

În ceea ce privește deciziile din 22 mai, Ilie Chirtoacă afirmă că motivarea completă va putea fi cunoscută doar după publicarea hotărârilor CSM.


Amintim că evaluarea externă ține de verificarea integrității judecătorilor în funcție ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a candidaților la funcția de judecător CSJ, judecătorilor Curților de Apel și președinților și vicepreședinților de judecătorii. Vetting-ul de asemenea ține de verificarea integrității procurorilor din funcțiile-cheie, a procurorilor-șefi și a adjuncților acestora din procuraturile teritoriale.

Vetting-ul este obligatoriu pentru toți judecătorii și procurorii vizați. În caz de ne promovare a evaluării, consecința principală este eliberarea din funcție, cu lipsirea de dreptul de a mai fi judecător sau procuror sau exercitarea unei funcții de demnitate publică timp de cinci-șapte ani.

CITEȘTE ȘI:

Vlada Vasilachi

Vlada Vasilachi

Autor

Citește mai mult