Numărul persoanelor infectate cu boala Lyme crește alarmant. Ce spun specialiștii

Numărul persoanelor infectate cu Boala Lyme crește alarmant în ultimii ani. Potrivit specialiștilor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 250 de cazuri de îmbolnăvire cu boala Lyme, în creștere cu peste 60 de cazuri comparativ cu 2023. În același timp, medicii spun că ar putea fi mult mai multe cazuri din motiv că boala nu întotdeauna se manifestă imediat sau oamenii nu se adresează la timp.
Căpușele sunt periculoase pentru că transmit mai multe boli extrem de contagioase, iar pentru țara noastră cea mai frecventă este Boala Lyme, a afirmat la emisiunea „Spațiul Public” de Radio Moldova, șefa Direcției supraveghere epidemiologică de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ludmila Lungu. Specialista a mai precizat că în ultima perioadă condițiile de mediu au favorizat înmulțirea căpușelor.
Comparativ cu anul 2023 au fost înregistrate 185 de cazuri, în 2024 am avut 249, iar ce este alarmant, că din 249 de cazuri, 88 de cazuri au fost înregistrate printre copii, ceea ce probabil îmi spune că și părinții ar trebui să fie atenți și să inspecteze copiii. Totuși, pentru boala Lyme este specific o sezonalitate, în practic majoritatea cazurilor se înregistrează începând cu luna aprilie până în luna octombrie, iar de la începutul anului 2025 au fost înregistrate 12 cazuri.
Datele prezentate de ANSP sunt doar vârful aisbergului, susține vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală, Petru Paveliuc. Acesta consideră că în realitate ar fi mult mai multe cazuri, deoarece nu întotdeauna cetățenii se adresează pentru a fi testați.
Nu tot timpul prima perioadă a bolii se manifestă cu pată pe tegumente. Și de multe ori, oamenii mușcați de căpușă nu au niciun simptom în primul contact cu bacterie. Simptomele pot apărea mai tardiv, peste câteva luni, jumătate de an, un an, când apar deja stadiile tardive ale bolii. Și atunci pot să fie diferite artrite sau afectări ale sistemului nervos central. Dar primordial, afectarea cartilajelor și a țesuturilor articulare. Rare ori când pacienții mai sunt testați și la borilioză, când manifestă o artrită, ca de exemplu. Dacă nu se ține cont de ce e că a fost mușcat de căpușă și el singur nu raportează, sau nu se ia în punct de vedere și acest fapt poate să fie că boala Lyme este subestimată.
Cu cât mai mult timp căpușa se află în corpul uman, cu atât riscul de a fi infectat este mai mare, susține medicul infecționist.
Fiecare al patrulea om mușcat de căpușă ar putea dezvolta boala Lyme, dar mai poate dezvolta și o altă infecție mai rar întâlnită în rândul populației mușcate de căpușă, care este encefalita de căpușă și, părere de rău, suntem și în zona aceasta geografică. Nu toate căpușele infectate pot transmite bacterie astfel ca să se dezvolte boala, deoarece depinde și de perioada cât s-a aflat căpușa inoculată acolo, o să o înfiptă acolo în tegument și cât timp s-a alimentat ea. Dacă, adică la o mușcătură de căpușă ea este brusc extrasă, riscul este minor de a dezvolta boala și atunci, chiar și fiind căpușa infectată, boala poate să nu apară.
Potrivit specialiștilor, căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută. Totodată, spațiile verzi din municipiul Chișinău sunt tratate împotriva căpușelor. Substanțe chimice sunt pulverizate seara, de la ora 22:00, în parcuri, scuaruri și grădini publice, anunță Asociația de gospodărire a spațiilor verzi și nu prezintă pericol pentru oameni și animale.