Politic

Ministerul rus de Externe: Orice amenințare la adresa regiunii transnistrene va fi considerată un atac la adresa Rusiei. Ce spune Chișinăul

Ministerul de Externe al Rusiei condamnă așa-numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița dintre Ucraina și regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Într-un comunicat emis astăzi, diplomația rusă a avertizat Ucraina și țările NATO să nu se „aventureze” în privința regiunii transnistrene, menționând că este gata să „răspundă în mod adecvat” oricăror provocări care ar pune în pericol populația din regiune.

*„Legat de acumularea semnificativă de personal și echipament militar ucrainean în apropiere de granița dintre Ucraina și Transnistria, așa cum au fost constatate de Ministerul Apărării din Federația rusă, desfășurarea de artilerie pusă în poziție de tragere, ca și numărul crescut la un nivel fără precedent de zboruri ale dronelor ucrainene deasupra teritoriului Transnistriei, avertizăm SUA, NATO și pe acoliții lor ucraineni să nu întreprindă acțiuni aventuroase”, se arată în comunicatul emis de MAE rus.

Diplomația de la Moscova spune că susține soluționarea oricărui subiect „prin mijloace politice și diplomatice”. În același timp, avertizează că „Armata Federației Ruse va răspunde la provocările regimului de la Kiev, dacă va avea loc orice fel de acțiune”*, asigurând „protecția compatrioților din Transnistria”.

„Orice acțiune care va fi un pericol la adresa lor va fi considerată, în conformitate cu legile internaționale, ca un atac la adresa Federației Ruse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Amintim că ieri, Ministerul rus al Apărării a publicat două comunicate de presă în care declară că în apropierea graniței dintre Ucraina și regiunea transnistreană se înregistrează o acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene. Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, a respins acuzațiile Moscovei, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova. Oficialul ucrainean a declarat că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. Mai mult, consilierul președintelui ucrainean a mai menționat că Ucraina nu ar acționa în acest mod fără consultări directe cu Republica Moldova, România și țările Uniunii Europene.

Precizăm că Chișinăul nu a confirmat informația difuzată de Moscova. „Menționăm că, în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, care a îndemnat oamenii la calm și să se informeze din surse oficiale. Cu o reacție a venit și Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), care a anunțat că situația în Zona de Securitate este calmă, fără schimbări față de perioada anterioară.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult