România condamnă ferm „retorica amenințătoare și provocătoare” a MAE rus cu privire la regiunea transnistreană: „Este bazată pe susțineri nefondate”
România condamnă ferm „retorica amenințătoare și provocătoare” a Ministerului rus de Externe privind prin care se anunță că armata rusă va răspunde, „în mod adecvat” la așa-zisele provocări sau atacuri împotriva „compatrioților ruși”, personalului militar și depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, susține că alegațiile Kremlinului sunt bazate pe „susțineri nefondate” și a reiterat susținerea deplină a României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
Șeful diplomației române a reiterat, în cadru discursului său susținut la Consiliul de Securitate al ONU, că România acordă sprijin și va continua să fie alături de Republica Moldova și de cetățenii săi, „țara cea mai afectată de război, cu excepția Ucrainei”, și a adus în atenția Consiliului de Securitate al ONU preocuparea cu privire la ultimele planuri ale Rusiei de a destabiliza țara noastră.
În acest context, potrivit unui comunicat emis de MAE român, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că retorica amenințătoare inclusă în declarația de astăzi a Ministerului de Externe al Rusiei reprezintă „o conduită provocatoare, bazată pe acuzații nefondate, care este complet inacceptabilă”. Șeful diplomației de la București a reiterat, totodată, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute internațional.
Amintim că Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat astăzi așa-numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița dintre Ucraina și regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Într-un comunicat emis, diplomația rusă a avertizat Ucraina și țările NATO să nu se „aventureze” în privința regiunii transnistrene, menționând că este gata să „răspundă în mod adecvat” oricăror provocări care ar pune în pericol populația din regiune. Reacția diplomației ruse vine urmare a informațiilor făcute publice de Ministerul rus al Apărării pe 23 februarie, potrivit cărora în apropierea graniței dintre Ucraina și regiunea transnistreană se înregistrează o acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene.
Consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, a respins acuzațiile Moscovei, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Radio Moldova. Oficialul ucrainean a declarat că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. Mai mult, consilierul președintelui ucrainean a mai menționat că Ucraina nu ar acționa în acest mod fără consultări directe cu Republica Moldova, România și țările Uniunii Europene.
Informația difuzată de Moscova nu a fost confirmată nici de autoritățile de la Chișinău. Atât ministerul Apărării Republicii Moldova, cât și Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, au declarat astăzi că, în prezent, nu există amenințări directe la adresa securității militare a statului. Informațiile au fost dezmințite inclusiv de ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu. Autoritățile au făcut apel la calm și au îndemnat oamenii să se informeze doar din surse oficiale.