Filosoful Mihai Șora s-a stins din viață, la vârsta de 106 ani. Maia Sandu: „Ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi”
Filosoful Mihai Șora a decedat, sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a acestuia. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj public, în care aduce un ultim omagiu eseistului român.
„Mihai Șora nu mai este printre noi. Mihai Șora ne-a spus să fim buni și ne-a lăsat atâta înțelepciune, încât va fi mereu parte din noi”, a scris președinta Sandu pe pagina sa de Facebook.
Postarea șefei statului a fost însoțită și de un mesaj publicat de regretatul Mihai Șora pe 31 decembrie, anul trecut.
„Dragi copii, vă doresc să intrați în noul an cu voioșie și înțelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forța binelui: binele discret, dar sigur, autentic și statornic, fără trâmbițe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agățat pe piept, nici coroniță ori prilej de trufie: binele comun. Fiți buni”, scria, pe 31 decembrie 2021, Mihai Șora.
Născut pe 7 noiembrie 1916 la Ianova, Remetea Mare, Timiș, în perioada Imperiului Austro-Ungar, Mihai Șora a fost un filosof și eseist, membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie. A fost primul ministru al Învățământului după căderea regimului comunist, făcând parte din guvernul condus de Petre Roman. A demisionat din funcție în semn de protest față de mineriadele din 13-15 iunie 1990, refuzând apoi să mai ocupe funcții în cadrul administrației de stat.
Opera acestuia cuprinde: „Du dialogue intérieur: Fragment d'une anthropologie métaphysique”, (1947), „Sarea pământului” (1978), „A fi, a face, a avea”, (1985), „Eu&tu&el&ea... sau dialogul generalizat” (1990), „Firul ierbii” (1998), „Câteva crochiuri și evocări” (2000), „Locuri commune” (2004), „Clipa & timpul” (2005).