Republica Moldova își comemorează eroii căzuți în războiul de pe Nistru
Republica Moldova marchează astăzi, 2 martie, 31 de ani de la declanșarea conflictului militar de pe Nistru, când armata rusă a ocupat teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, trupe de cazaci și gardiști au atacat Comisariatul de Poliție de la Dubăsari, marcând astfel începutul războiul ruso-moldovenesc. Eroii căzuți în sângerosul război pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței țării au fost comemorați astăzi, la Chișinău, și în întreaga țară, printr-o serie de evenimente.
De dimineață, în bisericile din țară au fost oficiate liturghiile religioase în memoria celor căzuți în luptă pentru apărarea integrității Republicii Moldova. Ulterior, veteranii și oficialitățile au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de unde au pornit în marșul „Memoriei și Recunoștinței” spre memorialul ,,Maica Îndurerată”, unde au ținut un moment de reculegere în memoria camarazilor căzuți pe câmpul de luptă. La eveniment a participat și conducerea de vârf a țării.
„Azi marcăm Ziua Memoriei și a Recunoștinței. În această zi, îi cinstim pe cei care au luptat pentru apărarea independenței țării noastre, pe cei care și-au sacrificat tinerețea și sănătatea și și-au dat viața pentru a apăra independența într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și trupele de mercenari care au însoțit-o. Suntem alături de rudele eroilor, de părinții nealinați la bătrânețe, de văduvele și copiii orfani care i-au pierdut pe cei dragi în luptele de la Nistru”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
„Amintirea primei zile de război ne marchează și azi, la 31 de ani distanță. (…) În amintirea tuturor celor care și-au dat viața pentru patria noastră, MAI se angajează să rămână la datorie, la fel ca și acum 31 de ani. Primii la datorie”, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco.
Amintim că în timpul luptelor din stânga Nistru din 1992 au participat aproximativ 30 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai MAI și SIS, sute de voluntari și civili. Confruntările s-au încheiat cu 400 de morți și aproximativ 1200 de răniți. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.
Războiul provocat de Federația Rusă a durat aproape cinci luni și s-a încheiat pe 21 iulie, odată cu semnarea Acordului dintre Rusia și Republica Moldova. Ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean, fără a fi soluționat conflictul între cele două părți.
La peste trei decenii de la conflictul pe Nistru, pe teritoriul regiunii transnistrene continuă să staționeze trupele armatei a 14-a a Federației Ruse, iar circulația între cele două maluri ale Nistrului este reglementată non stop de către puncte de control.
Menționăm că ziua de 2 martie a fost declarată Ziua memoriei și Recunoștinței, conform unei decizii a Parlamentului, și a fost instituită în memoria eroilor căzuți în luptele din anul 1992.