Resturile rămase după sacrificarea animalelor nu vor mai fi aruncate pe câmpuri. Prima fabrică de prelucrare a deșeurilor, gata în proporție de 70%

Gestionarea responsabilă a deșeurilor de origine animalieră devine o prioritate în R. Moldova. După ani în care resturile rezultate din sacrificarea animalelor au fost abandonate în natură, care puneau în pericol mediul și sănătatea publică, în R. Moldova urmează a fi deschisă o fabrică de prelucrare a subproduselor animaliere. Lucrările de construcție a fabricii sunt realizate în proporție de 70%, aceasta urmând a fi dată în exploatare până la finele anului curent.
Fabrica de prelucrare a subproduselor animaliere este situată în apropierea orașului Criuleni și va permite transformarea resturilor din sectorul zootehnic în produse utile pentru industrii non-alimentare.
Olga Sainciuc, directoarea executivă interimară a Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea proiectelor în domeniul Agriculturii, a precizat pentru Radio Moldova că, în prezent, toate resturile generate de sectorul zootehnic sunt aruncate sau îngropate în pământ, poluând masiv aerul și apele subterane.
Odată cu deschiderea fabricii, toate resturile vor fi prelucrate prin sterilizarea sub presiune la o temperatură de circa 130 de grade.
„Acesta este un proces tehnologic foarte sigur și eficient prin care toate subprodusele, alimentele de origine animală care sunt expirate sau părțile de animale care nu sunt potrivite pentru consum, cum ar fi coarne, pene, copite, intestine, resturi provenite din activitățile zootehnice, vor fi tratate într-un sistem închis, deci ca într-o autoclavă”, a explicat Olga Sanciuc la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.
În urma acestei prelucrări, va fi obținut ulei tehnic, folosit în industriile non-alimentare, și făina proteică ce poate fi utilizată în producerea de mâncare pentru animale.
Potrivit datelor oficiale, R. Moldova generează anual aproximativ 26 de mii de tone de subproduse animaliere.
Valoarea totală a proiectului privind crearea sistemului de gestionare a subproduselor de origine animală este de aproximativ 16 milioane de euro.
Serviciile fabricii vor fi disponibile pentru ferme, abatoare și alte unități din sectorul agroalimentar, care au obligația legală de a gestiona responsabil subprodusele de origine animală.
Autor: Valeria Cîrjeu, stagiară
