Economic

De la hobby la business: povestea unui cuplu care încearcă să cucerească piața cu înghețată artizanală

TRM
Sursa: TRM

Au îndrăznit să experimenteze și au transformat pasiunea în succes. O familie din Chișinău a deschis o gelaterie. Totul a început simplu: Ivan și Liubov Boaghi preparau înghețată în bucătăria casei, dar visul lor dulce a crescut rapid, transformându-se într-o afacere delicioasă și plină de savoare. Iar cumpărătorii sunt gata să plătească mai mult pentru a încerca un desert special.

TRM
Sursa: TRM

Soții Boaghi fac înghețată de mai bine de cinci ani. Liubov Boaghi este din orașul ucrainean Ivano-Frankovsk, unde a gustat pentru prima oară înghețata artizanală.

„Fiica noastră mai mare iubea foarte mult înghețata. Când venea vara, în fiecare zi mâncam înghețată, dar când am citit compoziția, nu prea ne-a plăcut ce am găsit acolo. De aceea, am început să facem singuri înghețată, la bucătărie”, povestește antreprenoarea.

Liubov spune că a învățat tehnici italiene de preparare a renumitei „gelatto”.

„Este vorba și de schimb de experiență. O dată sau de două ori pe an, mergem în Italia să învățăm noi rețete. Dintr-o simplă înghețată de casă, în câțiva ani am reușit să facem un produs artizanal”, spune femeia.

TRM
Sursa: TRM

Pentru a-și dezvolta afacerea, soții Boaghi au aplicat la programele lansate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, precum și la cele ale Organizației Internaționale pentru Migrație

Noi am cumpărat un aparat semi-profesionist cu care am intrat pe piață. În 2020-2023, deja am aplicat la un alt grant tot din partea ODA și am cumpărat utilaj mai modern, cu care producem în cantități mai mari”, spune Ivan Boaghi.

Înghețata artizanală e mai scumpă decât cea produsă în cantități industriale. Oricum, soții Boaghi nu duc lipsă de clienți.

- Ați venit aici special pentru acel gust al înghețatei din copilărie, cum era pe timpuri? - Da. De asta, am ales „Retro plombir”. Eram prin preajmă și am văzut acest loc, am intrat și ne amintim de copilărie”

E o înghețată foarte gustoasă. Sunt gusturi neobișnuite, chiar și cu gust de cașcaval”.

TRM
Sursa: TRM
Ana Neamțu

Ana Neamțu

Autor

Citește mai mult