Grăsimi vegetale în loc de brânză de vaci. ANSA a constatat încălcări grave în procesul de producere a plăcintelor din comerț
Circa 80 % din produse denumite „Plăcinte cu brânză” produse în Republica Moldova nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură. Informația a fost confirmată de Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în urma unor controale ample efectuate în luna februarie, curent. Potrivit ANSA, agenții economici utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci.
„În aceste cazuri, au fost prelevate probe atât de umplutură cât și de plăcinte expuse spre comercializare. Rezultatele încercărilor de laborator a umpluturii au scos în evidență un aspect îngrijorător”, afirmă ANSA.
Astfel, în unele cazuri, conținutul de acizi depășește de peste 25 ori limita stabilită la nivel European.
„Având în vedere caracterul foarte grav al încălcărilor constatate au fost emise prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați când aleg să procure un produs alimentar. Agenții economici care continuă să inducă în eroare consumatorii riscă să fie sancționați”, menționează ANSA.
Agenția atrage atenția agenților economici că este interzisă utilizarea denumirii „plăcintă cu brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci, sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.
Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate.
Conform studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutriment cu număr de calorii similar