Pericolul invizibil: Fermentarea vinului de casă - primele zile, cele mai periculoase

A început perioada de fermentare a vinului de casă, iar primele zile sunt cele mai periculoase din cauza degajării intense de dioxid de carbon. Acest gaz, deși nu se vede și nu miroase, poate fi periculos și poate provoca intoxicații grave, dacă nu sunt respectate măsurile de siguranță. Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU) recomandă cetățenilor să aerisească spațiile și să nu intre singuri în beciuri, pentru ca vinul să-i bucure, nu să le aducă probleme de sănătate.

Petru Carabut din Durlești face anual câte două-trei tone de vin. Gospodarul respectă toate măsurile de securitate.
„Iată așa fac la toate capacele la butoaie, deci introduc un furtun aici și îl pun în apă, ca să iasă dioxidul de carbon. Protejez cu ventilare și protejez, totodată, cu siguranța aceasta a capacelor”, povestește gospodarul.

Bărbatul a fost vizitat de specialiștii IGSU, care au verificat sistemele de ventilație din beciul familiei.
„Suntem într-un beci înfundat acum, sub cota 0, sub pământ, ceea ce presupune că necesită să fie asigurat cu aerisire. În cazul de față, putem vedea că sunt prezente două tipuri de ventilări, este și cea forțată prin intermediul unui ventilator, dar este prezentă aici și ventilarea naturală, ceea ce ar minimiza riscul producerii situațiilor de urgență, în cazul fermentării vinului”, as constatat Ștefan Bostan, șef adjunct al Direcției Generale de Prevenție de la IGSU.

Specialiștii atenționează asupra simptomelor intoxicației cu dioxid de carbon.
„Dacă avem dureri de cap care s-au instalat brusc, dacă avem stare de amețeală, dacă avem stare de vomă - concentrația de dioxid de carbon este foarte mare în interiorul beciului. Ceea ce trebuie să facem în primul rând, de urgență, este să ieșim din zona de risc”, a subliniat Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.

Cetățenii cunosc regulile simple de siguranță în perioada fermentării vinului.
„Beciurile, locurile unde se păstrează vinul, acolo trebuie să fie ventilare numaidecât. Măcar aceeași metodă simplă, pe care o știe fiecare, trebuie să cobori cu lumânarea, dacă lumânarea se stinge - te-ai întors fuga”.
„Am auzit de multe ori la alții că fac vin, închid ușile, ventilare nu-i și apar probleme”.
„Trebuie de lăsat să fie destupat puțin dopul, să nu-l pună. Trebuie să fie ferestruici ca să iasă gazele acestea din beci”.
„Eu fac în garaj, cu ușile deschise, trei uși deschise, se aerisește, este răsuflătoare. Dacă vrem să trăim normal, trebuie să te protejezi, dacă nu ți-i dragă viața aici, normal că n-o să te protejezi”.

Anul trecut, în satul Sadova din Călărași, două persoane au decedat după ce s-au intoxicat cu gaze emanate în urma fermentării vinului.