Economic

Pachetul de „dereglementare” a economiei, elaborat de Guvern, a fost trimis Parlamentului

Guvernul a trimis Parlamentului așa-numitul pachet de dereglementare. Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a explicat că miza este reducerea birocrației și corupției, transparentizarea controalelor de stat și digitalizarea. Propunerea este ca întreprinderile mici și mijlocii să nu fie sancționate în primii ani de activitate. Pachetul de legi cuprinde și alte înlesniri pentru antreprenori și angajați.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Odată cu votarea acestui pachet de legi, companiile aflate în primii trei ani de viață vor avea controale. Dar aceste controale, încă o dată: vor fi consultative, fără amenzi. În cazul în care vine inspectorul și constată aceeași încălcare repetată sau în cazul în care o încălcare este gravă, cu risc pentru viață, evident că acolo vorbim de amendă”, menționează ministrul Dumitru Alaiba.

Mai mult, controalele de stat vor fi anunțate din timp, iar antreprenorii vor putea înregistra foto sau video acțiunile inspectorului. În același timp, la angajare în alimentația publică, cheltuielile pentru examenul medical vor fi acoperite din fondul asigurărilor, astfel se renunță la pașaportul albastru medical care reprezintă un focar de corupție de aproximativ zece milioane de lei pe an.

„Primul efect. Pentru angajații din sectorul HoReCa, nu vor mai trebui să meargă anual pentru o procedură cu adevărat umilitoare, încă o dată vă spun. Și, dacă nu vrei să o treci, atunci trebuie să plătești o mită de, conform relatărilor lor, 300-350 de lei fiecare... acest pașaport”, a spus Dumitru Alaiba.

Estimările Guvernului arată că pachetul de dereglementare a economiei va ajuta firmele și angajații să economisească în total 50 de milioane de lei pe an.

Promo

Citește mai mult