Economic

Republica Moldova a redus consumul de gaze naturale cu peste 31%, în luna februarie

Volumul consumului de gaze naturale în luna februarie curent a constituit 93,9 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 31,4% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Totodată, potrivit SA „Moldovagaz”, indicatorul a scăzut cu 2,2 milioane de metri cubi sau cu circa 2,3%, fața de luna ianuarie 2023.

Potrivit Moldovagaz, în perioada citată, Guvernul a compensat facturile la gazele naturale pentru aproape 578 de mii de consumatori, în valoare de peste 552 milioane lei. Alte peste nouă milioane lei au fost alocate pentru compensarea facturilor consumatorilor casnici din asociațiile de locatari, în timp ce peste 25 de milioane de lei a constituit suma totală compensată de stat consumatorilor non-casnici.

În perioada de referință, de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate, conform legislației în vigoare, 374 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa șapte milioane lei.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale la data de 28 februarie 2023 se ridică la 82,3% pentru volumul furnizat în anul curent, cea ce constituie 2,254 miliarde lei.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Promo

Citește mai mult