Regional

Peste 1500 de puieți de salcâm și de stejar, plantați la Cruzești. Președinta Maia Sandu: „Avem un plan foarte ambițios”

Peste 1500 de puieți de salcâm și de stejar au fost plantați astăzi în comuna Cruzești din municipiul Chișinău. Acțiunea a fost organizată la inițiativa reprezentanței Corpului Păcii, la care au participat mai mulți voluntari, locuitori ai comunei, dar și președinta Maia Sandu.

Maia Sandu/Facebook
Sursa: Maia Sandu/Facebook

Zeci de voluntari americani au plantat o fâșie de pădure. Bartoș Gavrețchii a venit din America acum opt ani și spune că nu vrea să plece din țara noastră.

„Mie îmi place umorul moldovenesc și să petrec timpul cu oamenii. Aici oamenii sunt foarte creativi și perseverenți. Am avut doi „frați gazdă” foarte buni și ei m-au învățat foarte repede limba română. Un pahar de vin a ajutat! Tocmai am plantat primul meu copac și chiar îmi place asta. Cred că aș putea să plantez mai mult. A fost o experiență frumoasă”, spune Bartoș Gavrețchii, voluntar „Corpul Păcii”.

La acțiunea de plantare a participat și șefa statului, Maia Sandu. În context, ea a precizat că în câteva săptămâni, în întreaga țară va fi implementat Programul Național de Împădurire.

„Noi acum discutăm cu Administrația Publică Locală. Mai mulți primari au reușit să identifice terenuri unde se poate planta. Alți primari încă caută terenuri, dar important e că procesul s-a pornit deja. Am zis că avem un plan foarte ambițios- trebuie să plantăm în următorii zece ani 145 de mii de hectare”, a declarat președinta Maia Sandu.

Ministra Mediului spune că toate fâșiile de teren noi împădurite vor fi întreținute și supravegheate.

„De fiecare dată, cei care plantează, în special întreprinderile silvice, vor fi responsabile de întreținerea acestora. Noi suntem conștienți de riscurile schimbărilor climatice. Acum mergem pe modificările cadrului normativ ca să avem aceste reguli clare pentru toți”, a menționat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Autoritățile locale susțin că sunt tot mai puține sate cu păduri, iar Programul Național de Împădurire este unul binevenit. „Vreau să încurajez toate localitățile care nu au păduri și care vor să trăiască într-un mediu curat și plin de oxigen să se mobilizeze, să punem fiecare umărul ca țara noastră să devină mai curată, mai oxigenată și mai frumoasă”, a menționat primarul comunei Cruzești, Violeta Crudu.

Evenimentul are loc în semn de recunoștință față de voluntarii care au activat timp de 30 de ani în țara noastră. Corpul Păcii în Republica Moldova și-a început activitatea în anul 1993 și este o agenție apolitică din Statele Unite ale Americii, fondată cu scopul de a sprijini popoarele în curs de dezvoltare.

Citește mai mult