Economic

Vântul puternic provoacă pagube agricultorilor. Soluția este împădurirea, spun specialiștii

Vântul puternic din ultima perioadă a provocat deja pagube. Agricultorii din nordul țării se plâng că, din această cauză, are loc eroziunea pământului, iar ei vor avea o roadă mai mică în acest an. Potrivit experților, vântul duce la degradarea solului, deoarece umiditatea treptat dispare, iar cernoziomul devine steril.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Gherasim Tofan din satul Bilicenii-Vechi, raionul Sîngerei, deține aproape 700 de hectare de pământ, pe care a plantat orz, rapiță și grâu. Agricultorul spune că vântul este foarte periculos pentru culturile sale.

„Acești nori de praf sunt mii de tone de strat fertil al pământului, care trebuie să dea roadă. Asta nu e vorba de o tonă sau două, ci mii de tone. Dacă e să ne uităm acum, satul Bilicenii Vechi e acoperit tot de colb. Sîngerei, la fel”, spune fermierul.

În ultimii ani, aceste fenomene devin tot mai frecvente și, respectiv, tot mai periculoase pentru agricultură, spune Gherasim Tofan. Anual, din cauza intemperiilor, roada scade cu aproape 30%.

„Roada e afectată, în primul rând, de lipsa de umiditate, pe care vântul o scoate din pământ. Poate chiar nici temperaturile ridicate nu acționează atât de tare la evaporarea umidității, cât vântul. Pe an ce trece, posibilitatea de a avea roade mai mari scade. E pusă în pericol prima fază de dezvoltare a plantelor. Trebuie să avem un covor frumos de plante, dar se vede că și acum totul e sub risc”, constată Gherasim Tofan.

Soluția este împădurirea, susțin specialiștii. Anume fâșiile forestiere pot servi drept scut puternic de apărare împotriva eroziunii solului. Totodată, o parte din vină o poartă chiar agricultorii, care comit greșeli în procesul de lucru pe teren.

„Fiecare deținător de teren trebuie să respecte un sistem de agricultură care să fie orientat, nu doar la mărirea nivelului de producție. Trebuie să creăm condiții ca să frânăm, să prevenim această eroziune. Ea se întâmplă din cauza greșelilor pe care le avem noi în agricultură. Arătura este o greșeală drastică în agronomie”, spune directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Boris Boincean.

Potrivit statisticilor, în 2022, agricultorii au colectat aproape 1,8 milioane de tone de cereale, cu aproape 50% mai puțin față de media ultimilor 5 ani.

Promo

Citește mai mult