Economic

Undă verde pentru export în Marea Britanie. Autoritățile negociază eliminarea cotelor tarifare pentru un șir de produse

Producătorii moldoveni vor putea exporta fără taxe fructe și sucuri pe piața din Marea Britanie. Autoritățile celor două țări au convenit să avanseze negocierile pentru eliminarea cotelor tarifare. Despre aceasta s-a discutat în cadrul vizitei întreprinse la Chișinău de către ministrul britanic de externe, James Cleverly.

AgroExpert
Sursa: AgroExpert

Vicepremierul Nicu Popescu a precizat că în urma modificării Acordului cu privire la parteneriatul strategic și comerț, vor fi eliminate cotele tarifare pentru un șir de produse: mere, prune, struguri, cireșe, suc de roșii, usturoi.

„Producătorii agricoli vor avea acces la mai multe piețe de desfacere, ceea ce va asigura vitalitatea economică și surse de venit pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Popescu.

Ministrul de Externe a subliniat că Maria Britanie este unul din principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova și autoritățile de la Chișinău sunt deschise să aprofundeze cooperare în sectoare noi precum industria constructoare de mașini, electronică, energia regenerabilă și turism.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit în anul 2022 a depășit 132 de milioane de dolari americani. Exporturile au constituit 62 de milioane de dolari americani, în descreștere cu peste 5% în raport cu anul 2021. Importurile au însumat peste 70 de milioane de dolari americani, în creștere cu 9,38% în raport cu anul precedent.

Promo

Citește mai mult