Social

Compania „Air Moldova” se confruntă cu dificultăți de ordin financiar. Dorin Recean: „Este rezultatul unei fraude comise anterior”

Compania „Air Moldova” se confruntă cu dificultăți de ordin financiar. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, care susține că în prezent, compania nu-și poate onora obligațiile de plată față de furnizori. Totodată, premierul a declarat că Aeroportul Internațional Chișinău ar putea reveni în gestiunea statului, după 1 mai.

În ultimele săptămâni, „Air Moldova” a anulat curse pe bandă rulantă. Deși anunță că a închiriat trei aeronave, compania oricum nu poate opera toate zborurile, deoarece ar întâmpină dificultăți din cauza sancțiunilor. În aceste condiții, și partenerii din România ar fi refuzat să le ofere nave de zbor, iar întreprinderea ar avea datorii și la salarii.

„Este rezultatul unei fraude comise anterior și a proprietarilor, care nu sunt de bună credință. Este, la fel, o companie legată de gruparea Șor, care intenționat a adus compania în situația financiară precară în care se află și în imposibilitatea de a-și onora obligațiunile față de cetățeni”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Cât despre Aeroportul Internațional Chișinău, Recean a declarat că acesta ar putea reveni în gestiunea statului după 1 mai.

„Aeroportul deja este în proprietatea statului. Noi acum transferăm operațiunile aeroportuare sub controlul statului. Sunt niște proceduri tehnice, acreditări de securitate, care necesită timp, și ele trebuie să sfârșească până la 1 mai”, a precizat premierul.

Aeroportul Internațional Chișinău, luat în concesiune de Avia Invest, a revenit în gestiunea statului pe 23 noiembrie 2022, după decizia Curții de Apel Chișinău.

Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat compania în judecată și a cerut anularea contractului.

La rândul său, Avia Invest a atacat Republica Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania s-a plâns că ar fi supusă presiunilor din partea autorităților de la Chișinău și a cerut despăgubiri de 855 de milioane de euro. O decizie în acest sens încă nu a fost luată.

Citește mai mult