Politic

Marea Britanie a anunțat un nou pachet de asistență de 10 milioane de lire sterline pentru Republica Moldova

Ministrul de Externe al Marii Britanii a anunțat un nou pachet de asistență, de zece milioane de lire sterline, pentru țara noastră. James Cleverly a fost primit, astăzi, la Chișinău de către omologul său, Nicu Popescu. De asemenea, el a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu. Oficialul britanic a confirmat sprijinul țării sale pentru siguranța Republicii Moldova. Potrivit lui, cooperarea moldo-britanică se va axa, în mare parte, pe apărare și securitate.

După ce anul trecut, guvernul britanic s-a angajat să susțină apărarea și securitatea Republicii Moldova cu 12 milioane de lire, de această dată ministrul de externe James Cleverly a anunțat alte zece milioane pentru reformarea sectorului energetic și a economiei. Cleverly și ministrul Nicu Popescu au examinat posibilitatea majorării cotelor de export, pe modelul Uniunii Europene - pentru fructele moldovenești.

Totuși , cel mai important aspect este sprijinul în condițiile presiunilor hibride rusești.

Președinta Maia Sandu a transmis după discuțiile cu James Cleverly că guvernul britanic susține modernizarea sectorului de apărare și ne ajută să menținem stabilitatea și ordinea în țară.

„Acțiunile noastre în sprijinul suveranității și integrității teritoriale se datorează faptului că Republica Moldova a ales calea democrației, libertății și dezvoltării. Acțiunile dumneavoastră sunt cele care au stimulat sprijinul din partea Regatului Unit și a comunității internaționale. De mulți ani, Rusia a căutat să destabilizeze guvernele pro-europene din Moldova și să efectueze o schimbare de guvern dincolo de granițele tale”, a spus James Cleverly.

Sancțiunile personale împotriva celor implicați în destabilizarea Republicii Moldova - este pe agendă, mai ales că guvernul britanic a făcut deja primul pas în decembrie, anul trecut, când a introdus în lista neagră doi oligrahi moldoveni.

„Unii din acești fugari încearcă să aducă violența pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze Republica Moldova și încearcă să împingă Republica Moldova într-o stare foarte periculoasă de destabilizare și violență și aici lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a asigura că Republica Moldova rămâne într-o stare de calm și pace și acționăm împreună cu partenerii noștri pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Nicu Popescu.

Străjescu  Carolina

Străjescu Carolina

Autor

Promo

Citește mai mult