Politic

Deputații BCS, nemulțumiți de revenirea „limbii române” în legislația Republicii Moldova, boicotează ședința Parlamentului

Socialiștii și comuniștii boicotează ședința de astăzi a Parlamentului, care este o continuare a ședinței din 16 martie. Deputații spun că au luat decizia în semn de protest față de adoptare de către deputații PAS a unui proiect de lege, care prevede înlocuirea în toată legislația Republicii Moldova a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Astfel, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură, de 58 de deputați. Deputații BCS nu au participat la vot.

N4/Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: N4/Parlamentul Republicii Moldova

Deputatul BCS Inga Sibova a dat citirii o declarație a deputatului Vladimir Voronin, care a declarat că va boicota ședințele Parlamentului până la o decizie a Curții Constituționale.

„În semn de protest față de încălcarea gravă a Constituției comisă de către deputații PAS în ceea ce privește schimbarea denumirii limbii oficiale a statului, prin prezenta declar neparticiparea la lucrările plenare ale Parlamentului Republicii Moldova în semn de protest politic. Posibilitatea încetării protestului va fi luată în considerare după decizia Curții Constituționale. Vladimir Voronin”, a spus Sibova.

Inga Sibova a menționat că a fost împuternicită să anunțe că fracțiunea BCS boicotează ședința Parlamentului din 17 martie, din aceleași motive.

În replică, președintele Parlamentului Igor Grosu i-a acuzat pe deputații BCS de fățărnicie și i-a rugat pe cei patru alegi ai poporului care dețin cetățenie română să meargă la Consulat „să depună cetățenie și să nu fie ipocriți și fățarnici”.

„Cozi de topor o să rămâneți în istoria omenirii, cozi de topor!”, a spus Grosu.

„Am intrat în sală și am văzut numai doi. La un moment dat am crezut că s-au dus să-l caute pe Nesterovschi prin vie. Acum am înțeles. Oamenii care uită limba pe care o vorbesc, uită care sunt originile, nu pot să construiască nici viitorul. Cu certitudine, lumea trebuie să vadă cum cineva pe parcursul a peste 20 de ani este tartorul corupției în Republica Moldova. Când auzi numele Voronin, acesta se echivalează cu corupția. Fix ca în pasajele biblice, Isaac l-a născut pe Avraam, exact acel tartor al banditismului și corupției din Republica Moldova i-a născut pe toți”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp.

„Orice popor, orice societate, trebuie să răspundă clar la întrebarea cine este, ce limbă vorbește, de-a cui neam este, ca să poată merge mai departe. Atâta timp cât n-ai să știi, n-ai să recunoști cine sunt strămoșii, istoria ta, poporul tău, n-o să fii respectat de nimeni. Iată de ce, târziu, dar mai bine târziu decât deloc. Am luat o decizie întârziată, dar curajoasă și foarte corectă”, a spus Igor Grosu.

În continuare, la propunerea președintelui Parlamentului, deputații au ținut un moment de reculegere, în memoria înaintașilor din anii 90 ai secolului trecut, care au luptat pentru limbii română.

Promo

Citește mai mult