Politic

Maia Sandu către Guvern și Parlament: „Solicit să creeze Curtea Anticorupție - o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare”

Oricât de complicat va fi, autoritățile din Republica Moldova vor duce la capăt curățarea justiției. „Cu toții știm că oamenii cer dreptate, iar dreptatea se construiește prin încredere”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în plenul Parlamentului. Șefa statului a cerut Guvernului și Parlamentului crearea unei instanțe care să investigheze cazurile de mare corupție, inclusiv în sistemul de justiție.

„Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție - o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”, a declarat Maia Sandu.

Schimbările care au început în justiție sunt corecte, declară Maia Sandu și acestea își vor îndeplini scopul de a avea o justiție independentă. Președinta menționează că rezistența din sistem la această curățare era de așteptat.

„Cei corupți, cei deprinși cu comenzi la telefon, cei deprinși cu mita nu vor să-și schimbe năravul sau și mai mult să fie pedepsiți pentru ce au făcut, dar asta nu ne va opri. Pentru moldoveni dreptatea este esențială”, a menționat Maia Sandu.

Președinta a dat asigurări că în pofida asperităților, procesul de curățare a justiției va fi dus la bun sfârșit.

„Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei, suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze țara. În acești doi ani, justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor, dar nu a făcut-o. (…) Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare își va face treaba la locul lui vom reuși să corectăm răul făcut țării noastre. Aceasta înseamnă UE, să lucrezi pentru țară și țara să lucreze pentru tine. Această stabilitate vreau să o asigurăm în Moldova, a păcii, a salariilor bune, a locurilor de muncă, a calității vieții”, a declarat Maia Sandu.

Menționăm că astăzi, după o pauză de patru ani, Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat. Pe ordinea de zi sunt incluse două chestiuni: aprobarea proiectului Regulamentului cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Amintim că au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting cinci candidați la funcșia de membru în CSM. Patru ni aceștia ar urma să fie aprobați de Adunarea Generală a Judecătorilor.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat astăzi în ședința Parlamentului că Adunarea Generală a Judecătorilor este „un eveniment cu o atenție sporită”. Totodată, șeful Legislativului le-a dorit magistraților să vină cu decizii curajoase pentru sistemul judecătoresc și pentru cetățeni.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult