Politic

Maia Sandu: Noi suntem generația care va duce Republica Moldova în UE și o vom face până în 2030

Președintele țării, Maia Sandu, a vorbit în discursul său din ședința plenară a Parlamentului despre europenizarea Republicii Moldova, menționând că proiectul „Moldova Europeană 2030” se va axa pe patru piloni prioritari. De asemenea, șefa statului a spus că singura cale pentru țara noastră este Uniunea Europeană. Ea a făcut și un apel către cetățeni pentru ca fiecare să contribuie la acest obiectiv.

Maia Sandu
Sursa: Maia Sandu

Astfel, proiectul de țară „Moldova Europeană 2030” se va baza pe următorii piloni: 1) pace în țară și securitatea cetățenilor, 2) dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă, 3) modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova, 4) o justiție care să facă dreptate.

„Ultimii doi ani au fost despre rezistența moldovenilor. Și am rezistat. Am rămas drepți. A fost foarte greu și extrem de stresant pentru toți cetățenii. Anul 2023 poate fi despre capacitatea moldovenilor de a construi. Asta nu înseamnă că va fi ușor sau că va fi deodată bine. Noi nu suntem naivi și știm ce înseamnă munca. Dar 2023 va fi despre europenizarea Moldovei. Despre cum vom construi un viitor european acasă, despre cum ne vom construi localitățile, dreptatea, ordinea, despre cum vom construi o viață bună”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului s-a adresat și cetățenilor, îndemnându-i să-și îndeplinească rolul în crearea viitorului european al Republicii Moldova.

„Să-i convingeți pe cei nesiguri că anume acesta este drumul nostru. Încurajați calea europeană, vorbiți despre faptul că o viață europeană este ceea ce merită moldovenii. Să ne ținem uniți, toți pentru unul și unul pentru toți. Anul 2023 va fi despre o Moldovă care se ridică și devine puternică. Despre cetățenii noștri care se unesc și muncesc pentru a aduce Uniunea Europeană acasă. Să ne aducem aminte că avem un neam demn și să credem că puterea de a ne ridica se află în noi înșine. Eu cred în Moldova. Vreau și voi să credeți în Moldova. Moldova europeană este unica noastră cale. Noi suntem generația care va duce Moldova în Uniunea Europeană și o vom face până în 2030”, a mai spus Maia Sandu.

De asemenea, pentru viitorul european al țării, Maia Sandu a solicitat instituțiilor statului să lupte cu propaganda și dezinformarea, să elaboreze strategii de securitatea și să continue construcția de instituții puternice care pot asigura ordinea și securitatea. Ea a mai spus că așteaptă ca Guvernul Recean să acționeze pentru a opri orice tentativă de destabilizare a țării și să vină cu acțiuni de susținere a economiei.

„Putem crește bunăstarea în Moldova doar dacă dezvoltăm economia. Avem nevoie de locuri de muncă și avem nevoie de îmbunătățirea condițiilor de viață în localitățile noastre. Solicit Parlamentului și Guvernului să vină cu soluții rapide care să stimuleze crearea locurilor de muncă. Cei care au curajul să deschidă o afacere și cei care muncesc cinstit trebuie sprijiniți. Uniunea Europeană este deja modelul de viață pe care l-am ales, valorile europene sunt valorile după care trăiesc cetățenii noștri. În 2030 vreau ca Uniunea Europeană să reprezinte și nivelul de viață al moldovenilor”, a menționat șefa statului.

Nu în ultimul rând, președintele s-a adresat tuturor forțelor politice și le-a îndemnat să oprească dezbinarea și să susțină necondiționat dezideratul de integrare europeană.

„Opriți dezbinarea. Să unim societatea noastră ca toți cetățenii să aibă o viață bună, venituri europene, să trăiască în sate și orașe amenajate. Fac apel către toate forțele politice să pună aderarea la Uniunea Europeană deasupra intereselor înguste și să susțină această cale necondiționat. Desigur, putem și trebuie să polemizăm, să dezbatem conținutul și forma reformelor, dar misiunea noastră, a tuturor, este să construim pentru cetățeni o viață europeană aici”, a îndemnat Maia Sandu.

Văcărescu Valeria

Văcărescu Valeria

Autor

Promo

Citește mai mult