Social

Servicii online în domeniul cadastral, extinse pentru locuitorii din mai multe raioane

Încă trei servicii cadastrale, care au fost lansate la începutul acestei săptămâni, sunt prestate de astăzi, 17 martie, și în regim online în șapte raioane, în afară de municipiul Chișinău. Este vorba de Anenii Noi, Criuleni, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Ungheni și municipiul Bălți. În aceste regiuni ale țării, Agenția Servicii Publice va presta din acest moment, în total, 12 servicii cadastrale de furnizare a informației. Astfel, atât persoanele fizice, cât și cele juridice, vor putea solicita și obține în format electronic diverse documente din domeniul cadastral. Totodată, instituția planifică ca până la sfârșitul lunii aprilie prestarea celor 12 servicii cadastrale online să fie extinsă pe tot teritoriul Republicii Moldova.

TVR Moldova/Agenția Servicii Publice
Sursa: TVR Moldova/Agenția Servicii Publice

„În premieră am lansat prestarea în regim online a încă trei servicii cadastrale. Este vorba de furnizarea informației despre bunurile ce aparțin unei persoane fizice/juridice din banca centrală de date, toate drepturile, drepturile active, dar și furnizarea informației privind programul de stat „Prima Casă””, a declarat șefa Direcției Operațiuni a ASP, Diana Grosu.

Dacă unii oameni spun că le-a fost ușor să comande actele de care au nevoie online, atunci alții susțin că fie nu doresc, fie nu cunosc modul în care trebuie să acceseze aceste servicii.

„-M-am înregistrat online, am comandat un extras, doar am venit să-l ridic. - Cum este să te înregistrezi online? - Foarte simplu dacă cunoști cum. Pentru mine a fost simplu, sunt mulțumit.”

„Eu nu am aplicația și-mi este mai comod așa să vin fizic să primesc documentele de care am nevoie.”

„-E bine și online, dar e bine și așa. De la țară când venim nu prea știm regulile și suntem în persoană. - A trebuit mult să stați în rând? - Nu mult, 10-20 de minute”.

Comandarea și recepționarea serviciilor cadastrale de către persoanele fizice și juridice, atât electronice, cât și în format pe hârtie se efectuează accesând site-ul Agenției, precum și portalul serviciilor publice.

„Prestarea serviciilor cadastrale online se efectuează contra plată. Mai nou însă pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi pensionarii în limită de vârstă și persoanele cu dizabilități, se prestează trei servicii în mod gratuit, și anume: extrasul din registrul Bunurilor imobile, extrasul din capitolul supliment și certificatul privind înscrierile în RBI. Aceste trei servicii se prestează la termenul maxim de executare, de trei zile”, a declarat șefa Direcției Operațiuni a ASP, Diana Grosu.

Totodată, persoanele care dețin semnătură electronică și comandă servicii electronice în cabinetul personal beneficiază de o reducere de 20% din tariful stabilit. Potrivit ASP, lunar, în medie, în jur de 11 mii de persoane din țară se adresează online pentru prestarea serviciilor cadastrale.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult